Af - 30/09-15 12:30

Derfor er USA og Rusland så uenige om Syrien-kriseDerfor er USA og Rusland så uenige om Syrien-krise

Hvorfor kan USA og Rusland bare ikke blive enige omkring en fælles strategi for at få stoppet den blodige syriske borgerkrig? To eksperter vurderer.

storybild

Barack Obama til højre og Vladimir Putin før deres møde 28. september. (Billede: Polfoto)

Der skal findes en politisk løsning på borgerkrigen i Syrien. Men USA's præsident, Barack Obama og Ruslands præsident, Vladimir Putin er dybt uenige omkring metoden. Det kom frem, da de mødtes på tomandshånd natten til tirsdag, dansk tid.

USA og Rusland har i mange år set meget forskelligt styret i Syrien, understreger lektor i russisk politik og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel.

- Den nuværende præsident Bashar al-Assads far, der også var præsident, var forholdsvis nær allieret til Sovjetunionen. Den alliance har man bragt videre i støtten til styret i Syrien, siger han.

En anden grund til opbakningen til Syriens præsident kan skyldes behov for flere allierede i regionen, som Rusland har få af, vurderer Flemming Splidsboel.

- Syrien er lige nu Ruslands bedste bud på indflydelse i Mellemøsten, siger han.

USA ser helt anderledes på den syriske præsident, forklarer Anders Agner Pedersen, redaktør på USA-mediet Kongressen.com.

- Man mener fra USAs side ikke, at Assad skal blive siddende, på grund af alle de ting han har gjort mod civilbefolkningen, siger han og peger samtidig på, at USA ser ud til at åbne op for tanken om, at en fjernelse af Assad ikke nødvendigvis behøver være første punkt i planen for en løsning.

- Det er det helt store hovedbrud i FN i øjeblikket. Hvis de kunne blive enige eller på en aller anden måde parkere deres stridspunkt, kunne man for alvor handle. Indtil da kan FN ikke andet end symptombehandle, siger Anders Agner Pedersen.


LÆS OGSÅ: Putin får grønt lys til at støtte Syriens Assad i krig

LÆS OGSÅ: Putin til FN: Enorm fejl ikke at hjælpe styret i Syrien

LÆS OGSÅ: Eksperter: Obama er parat til Syrien-aftale med Putin

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx