Af Ritzau - 24/08-16 14:20

Tyrkiet-kender: Tyrkiske tanks er også rettet mod kurdereTyrkiet-kender: Tyrkiske tanks er også rettet mod kurdere

Kurderne i det nordlige Syrien er en del af årsagen til, at tyrkiske tanks er rullet ind i Syrien.

storybild

Tyrkiske kampvogne ruller ind i Syrien. (Billede: Reuters/Stringer)

Onsdag er tyrkiske kampvogne rullet over grænsen til Syrien for at smide Islamisk Stat ud af byen Jarablus, der ligger nær den tyrkiske grænse.

Men tyrkerne har næppe kun Islamisk Stat (IS) for øje med det træk. Det vurderer Tyrkiet-kender og journalist Denis Serinci.

- Jeg kan ikke sige helt præcis, hvad der vejer tungest. Men jeg vil sige, at årsagen til, at tyrkerne er gået ind i Jarablus, er selvfølgelig IS, men det er også de syriske kurdere, siger han.

Flere terrorangreb fra IS på tyrkisk jord har ifølge Tyrkiet-kenderen gjort det klart for den tyrkiske regering, at den jihadistiske organisation udgør en sikkerhedstrussel mod tyrkerne.

Men invasionen skal ifølge Denis Serinci ses i lyset udviklingen på slagmarken i det nordlige Syrien.

Her er Syriens Demokratiske Styrker (SDF) rykket frem og har krydset Eufrat-floden og smidt Islamisk Stat ud af byen Manbij, der ligger syd for Jarablus.

SDF er en kurdisk-arabisk alliance af styrker. Den dominerende styrke i alliancen er YPG, der er det kurdiske partis militære gren.

Derfor frygter tyrkerne ifølge Denis Serinci, at hvis SDF får succes med at smide Islamisk Stat ud af hele det nordlige Syrien, vil de oprette et kurdiske område i det nordlige Syrien langs grænsen til Tyrkiet.

På grund af YPGs tætte forbindelser til den kurdiske oprørsbevægelse i Tyrkiet, PKK, er det uacceptabelt for tyrkerne, vurderer Tyrkiet-kenderen.

- Når jeg taler med tyrkere, så sammenligner de det med, hvis USA skulle have et kommunistisk land som nabo. De var ikke så glade for Cuba. Eller hvad synes Israel om at være nabo til Hamas eller Hizbollah, spørger han retorisk.

- Tyrkerne er bange for, at PKK får en frizone i Syrien, der grænser lige op til Tyrkiet, hvorfra de kan angribe, siger Denis Serinci.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx