Af - 13/01-16 18:45; Opdateret: 13/01-16 18:58

Får rødhårede nemmere blå mærker? 8 myter som ikke vil døFår rødhårede nemmere blå mærker? 8 myter som ikke vil dø

Rødhårede mennesker har været omgivet af mystik siden tidernes morgen, og det har kostet mange af dem livet.

Bildstrecke im Grossformat »
Lige siden middelalderen er rødhårede blevet portrætteret som både nogle ballademagere og som personer med en kæmpe appetit på sex. Fordommen hænger stadig fast, bl.a. fordi der aldrig er blevet lavet seriøs forskning på området. En gang overtroisk vrøvl, som desværre har kostet mange rødhårede livet. Under heksejagten i 1400-tallet menes omkring 45.000 rødhårede at være blevet brændt. Den dag i dag bruges rødhårede ofte til at portrættere hekse og vampyrer i film og litteratur. I 2007 blev der spredt en række falske oplysninger om, at rødhårede er ved at uddø. Det viste sig at være løgn. Det er imidlertid rigtigt, at der ser ud til at være et fald i antallet af rødhårede. Men da mutationen, som medfører rødt hår, kan springe flere generationer over, er der intet, der tyder på, at de rødhårede er ved at uddø. Det lyder som en ammestuehistorie, og det er det med al sandsynlighed også. Der er ingen forskning, som støtter påstanden. Der er mange rødhårede, som føler sig ekstra udsat, men det skyldes sandsynligvis andre faktorer end deres hårfarve. Endnu en sejlivet fordom om rødhårede er, at de har nemmere ved at miste besindelsen end folk med andre hårfarver. Der findes ingen forskning, som støtter den teori. Alligevel er det blevet en normal opfattelse, og på film er bøller og hidsige børn ofte rødhårede. En af de værste myter om rødhårede er, at det ikke gør noget at mobbe dem. Desværre har mobberiet taget over mange steder, og i Storbritannien, hvor antallet af rødhåret er omkring 10 procent, findes der eksempler på grove overfald. En af de mest hårdnakkede myter - og det på trods af, at den intet har på sig. Intet. Forstå det så! Denne myte har derimod - lidt overraskende - noget på sig. Forskning viser, at rødhårede føler mere smerte end andre i forbindelse med f.eks. at fryse, mens de føler mindre smerte i forbindelse med f.eks. elektrisk stød.

Rødt hår er den mest sjældne hårfarve i verden, men til gengæld den, som der bliver snakket mest om.

Der findes eksempler så langt tilbage som middelalderen på, at rødhårede er blevet både latterliggjort og diskrimineret, men også ophøjet og beundret.

Den værste tid for rødhårede var under heksejagterne i 1400-tallet. Det var en skidt tid for de fleste, men især rødhårede kvinder blev beskyldt for hekseri, og det menes at omkring 45.000 af dem blev brændt på bålet.

Aha! Derfor har nogle mænd rødt skæg uden at være rødhårede
Aha! Derfor har nogle mænd rødt skæg uden at være rødhårede

I dag er omkring 2 procent af verdens befolkning rødhårede, og selv om vi lever i en tid, hvor de fleste mysterier er blevet løst, så hersker der stadig utroligt meget tvivl om rødhårede.

Desuden er der den dag i dag eksemler på, at rødhårede bliver overfaldet og chikaneret blot fordi de er rødhårede.

Undersøgelser viser: Dine røde lokker gør dig genetisk overlegen
Undersøgelser viser: Dine røde lokker gør dig genetisk overlegen

Så sent som i 2013 blev en 14-årig dreng fra England overfaldet af tre personer, fordi han var rødhåret. Drengen overlevede med nød og næppe overfaldet, hvor han fik brækket sin højre arm og blev trampet i hovedet.

Heldigvis er de fleste menneskers fordomme om rødhårede noget mere nede på jorden. I galleriet herover kan du se de mest udbredte myter, som omgærder folk med den sjældne hårfarve.

LÆS OGSÅ: Rundspørge: Kvinder vil have mænd med mørkt hår!

LÆS OGSÅ: Rødhårede Grace måtte ikke komme med fly fordi hun var bleg

LÆS OGSÅ: Langt om længe: Nu kan du få rødhårede emojis

LÆS OGSÅ: FOTO: Se de danske kendisser som rødhårede

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx