Af Ritzau - 15/08-16 09:48; Opdateret: 15/08-16 10:48

Tyrkiet truer med at bryde flygtningeaftaleTyrkiet truer med at bryde flygtningeaftale

Tyrkiet vil droppe flygtningeaftalen med EU, hvis ikke tyrkerne fra oktober får visumfrihed, advarer minister.

storybild

Hvis ikke EU indfører visumfrie rejser for tyrkiske statsborgere fra oktober, vil Tyrkiet tilsidesætte sin flygtningeaftale med unionen, advarer udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu. (Billede: Scanpix/Adem Altan)

EU skal enten give os visumfrihed eller opgive flygtningeaftalen med os.

Så kontant er udmeldingen fra Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, i et interview med den tyske avis Bild mandag.

Ifølge ministeren bør Den Europæiske Union fra oktober indføre visumfrie rejser for tyrkiske statsborgere. Hvis ikke det sker, vil Tyrkiets flygtningeaftale med EU blive tilsidesat, lyder advarslen.

- Jeg ønsker ikke at tale om det værst tænkelige scenarie. Samtaler med EU fortsætter, men det er klart, at vi enten anvender alle traktater samtidig eller tilsidesætter dem alle, siger han til Bild ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Et af hovedelementerne i aftalen er, at enhver flygtning eller migrant, der sejler fra Tyrkiet til Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet. Til gengæld skal EU støtte Tyrkiet økonomisk.

EU har tidligere givet løfter om at tilbyde visumfrie rejser til store dele af unionen. EU har også lovet at sætte fart i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU.

De dele af aftalen er dog blevet forsinket som følge af en strid om tyrkisk anti-terrorlovgivning samt den tyrkiske regerings håndtering af et mislykket kupforsøg i landet.

- Det tyrkiske folk er traumatiseret efter det mislykkede kup 15. juli. Og i stedet for at hjælpe Tyrkiet, ydmyger de europæiske lande os, siger Mevlüt Cavusoglu til Bild ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig mener udenrigsministeren, at Tyrkiet har gjort en ihærdig indsats for at opfylde betingelserne for at kunne tilslutte sig Den Europæiske Union.

Til gengæld har Tyrkiet kun modtaget "trusler, fornærmelser og en total blokering" fra EU, siger Mevlüt Cavusoglu.

- Jeg spørger mig selv, hvilken forbrydelse vi har begået? Hvorfor denne fjendtlighed?

Den tyrkiske regering har afvist kritikken fra EU, der går på, at præsident Recep Tayyip Erdogan bruger kupforsøget til at rense ud i sine modstandere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx