Af - 21/03-17 13:59

Trump ydmyget totalt: 'Han er ikke klog nok til at være præsident'Trump ydmyget totalt: 'Han er ikke klog nok til at være præsident'

Amerikanske politiske kommentatorer og meningsdannere står i kø for at slagte ham.

Dagen efter den højdramatiske høring i Kongressen, hvor FBI's direktør James Comey undsagde Donald Trump, er ydmygelsen af præsidenten forsidestof verden over - ikke mindst i USA, hvor politiske kommentatorer og meningsdannere står i kø for at slagte ham.

Se klippet fra høringen øverst i artiklen.

»Man må sige, at det er den værste og mest faretruende dag i Donald Trumps korte tid som præsident,« slog CNN’s politiske analytiker Gloria Borger fast allerede kort efter høringen mandag og fortsatte:

»De (Trumps rådgivere i Det Hvide Hus, red.) får svært ved at regne ud, hvordan de skal håndtere det.«

Ivanka Trump får regeringskontor og adgang til hemmeligheder
Ivanka Trump får regeringskontor og adgang til hemmeligheder

Baggrunden for den opsigtsvækkende analyse er de sviende nederlag Trump led i løbet af høringen. Her slog James Comey fast, at der ikke er antydningen af belæg for Trumps påstande om, at Barack Obama aflyttede ham under valgkampen.

Han tilføjede endda, at justitsministeriet heller ikke har oplysninger, der bakker Trumps påstande op. Med andre ord: Trumps eget ministerium aner heller ikke, hvad præsidenten bygger sine voldsomme anklager på. Det blev endda slået fast under høringen, at Obama slet ikke kunne beordre en aflytning uden at den først var godkendt af en uafhængig domstol. Ergo: Trump ved end ikke, hvordan retssystemet fungerer.

Risikerer ti års fængsel: Sendte tweet til epileptisk Trump-kritiker
Risikerer ti års fængsel: Sendte tweet til epileptisk Trump-kritiker

Men dermed sluttede ydmygelserne af Trump ikke. Slet ikke. For James Comey kunne også oplyse, at Ruslands præsident Vladimir Putin og hans styre bevidst forsøgte at hjælpe Donald Trump til at indtage Det Hvide Hus. Efterretningstjenesten vil nu undersøge, om Trumps lejr havde en finger med i spillet.

'Den værste dag for Trump'

Gloria Borger er bestemt ikke ene om at udlægge mandagens begivenheder som et dramatisk nederlag for Donald Trump.

FBI afviser at have aflyttet Donald Trump
FBI afviser at have aflyttet Donald Trump

’Jeg sagde, at fredag var den værste dag i Trumps præsidentperiode. Jeg tog fejl. Det er i dag,’ skriver NBC’s Joe Scarborough på Twitter.


Han er tidligere republikansk medlem af Repræsentanternes Hus. I dag er Joe Scarborough tv-vært på NBC.

’Denne høring STINKER for Trump. Wow,’ skriver Ben Shapiro, der er politisk kommentator og stifter af det konservative nyhedssite The Daily Wire.


’For at stole på Trump angående aflytning nu, bliver du nødt til at tro, at James Comey lyver i en offentlig høring i Kongressen,’ skriver Chris Cillizza, som dækker Det Hvide Hus for Washington Post og ofte optræder som politisk ekspert på de store amerikanske tv-kanaler.

Trump vs. verden: Her er præsidentens største svinere
Trump vs. verden: Her er præsidentens største svinere


'Ikke klog nok til at være præsident'

Selv fra præsidentens egne rækker er kritikken nådesløs. For snurrende kameraer under en paneldebat på CNN fortalte det tidligere republikanske medlem af Kongressen David Jolly, at Trump ’ikke er intellektuelt kvalificeret til at være USA’s præsident.’

»Han har ikke styr på detaljerne og forstår heller ikke finesserne i indenrigs- og udenrigspolitikken,« lyder den benhårde kritik fra Jolly.

»Han forstår ikke, at han lige er kommet med en anklage om en alvorlig forbrydelse (påstanden om at Obama aflyttede ham, red.). Han forstår ikke, at han er ved at ødelægge USA’s omdømme på verdensscenen. Det handler om mere end troværdighed, det handler om intellekt,« fortsatte det tidligere kongresmedlem fra Florida.

En anden meningsdanner mener, at Donald Trump stadig opfører sig, som om han er i gang med et reality-show - og ikke som lederen af verdens mægtigste nation.

»Jeg synes Trump er én stor joke. Jeg tror Trump bliver en fiasko,« sagde den tidligere administrerende direktør for Al Jazeera, Wadah Khanfar under en debat på ABC og fortsatte:

»Han kom fra et show (realityprogrammet ’The apprentice’, red.) og tror, han kan fortsætte med at lave et show. Jeg tror ikke, han har indset, at du måske kan gøre valgkampen til et show. Nogle gange har vi alle shows under en valgkamp, men når det kommer til at være præsident, skal du være en statsmand. Trump forstår ikke rigtig, hvad det vil sige. Så han fortsætter med at lave et show.«

Kongres venter svar fra FBI og NSA i sjælden høring
Kongres venter svar fra FBI og NSA i sjælden høring

Wadah Khanfar hentyder især til præsidentens ivrige brug af Twitter, hvor han ofte lancerer voldsomme angreb på medierne, Barack Obama og andre politiske modstandere – uden at komme med beviser for sine påstande. Aflytnings-anklagen er måske det bedste eksempel.


»Det her kan fortsætte et stykke tid. Det kan være underholdende for os alle sammen, men han er ikke en statsmand, og derfor tror jeg, han vil fejle. Selv hans tilhængere vil indse, at de er blevet vildledt.«

Underminerer demokratiet

Claire Wardle fra First Draft News, en organization som forsøger at oplyse befolkningen om, hvornår nyheder er ‘fake news’, er uenig i Khanfars udlægning og påpegede, at Trumps tilhængere elsker ham for at være anderledes end de typiske politikere i Washington.

Men hun er enig i, at Trumps Twitter-brug er et kæmpe problem for præsidenten, USA – og demokratiet.

»Han kan skrive direkte til sine følgere og sige lige, hvad han vil. Det, han i virkeligheden siger, er, ’lad være med at tror på andre, følg min Twitter-konto og tro på mig’. Derfor er det så farligt. I et demokrati bliver vi nødt til at have en fri presse,« sagde Claire Wardle.

Allerede under høringen lancerede Det Hvide Hus en modoffensiv. Pressesekretær Sean Spicer meddelte, at Donald Trump ikke ville undskylde sine anklager mod Barack Obama overfor den tidligere præsident og tilføjede, at der fortsat er ubesvarede spørgsmål omkring en overvågning, der kan have fundet sted under præsidentvalget i november sidste år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx