Af - 13/04-15 13:30

Ultimatum: Vaccinér dit barn eller mist dine børnepengeUltimatum: Vaccinér dit barn eller mist dine børnepenge

Sådan lyder det fra den australske regering, som går hårdt til forældrene, der nægter at lade deres børn vaccinere.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkivfoto)

I Danmark er vaccinationsdebatten aktuel. Og senest pustede denne historie om danske forældres hemmelige smittegruppe på Facebook til det bål.

Det er ikke kun i Danmark, at vaccinationer til børn bliver diskuteret. Søndag offentliggjorde den australske premierminister Tony Abbott en ny kontroversiel lov.

Livsfarlig trend: Forældre søger sygdomme til deres børn i hemmelig gruppe
Livsfarlig trend: Forældre søger sygdomme til deres børn i hemmelig gruppe

Før har det været muligt for familier, der undlader at vaccinere deres børn og modtage børneydelser, men fra 1. januar 2016 vil det ikke længere være muligt.

- Forældre, der vaccinerer deres børn, burde have tiltro til, at de kan sætte deres børn i børnepasningsinstitutioner uden frygt for, at børnene risikerer at få en seriøs eller potentielt livstruende sygdom, fordi andre folk ikke vaccinerer deres børn, siger premierministeren ifølge Sydney Morning Herald.

Der er tale om beløb på op til 15.000 australske dollar per barn, som kan fratages familierne. Det svarer til omkring 81.000 danske kroner. Premierministeren udtrykker bekymring for det australske samfunds yngste børn, som han mener kommer i fare, når forældre ikke lader deres børn vaccinere.

I løbet af de sidste 10 år har et stigende antal forældre skrevet sig op til ordningen, så deres børn kan blive undtaget, men at de samtidig modtager børneydelser. I alt er der 39.000 børn under syv år 'Down Under', der ikke er vaccineret.

Man kan dog stadig godt blive undtaget, hvis man har en sundhedsmæssig grund.

Flertal vil gøre mæslingevaccine tvungen
Flertal vil gøre mæslingevaccine tvungen

Professor i etik ved RUC Thomas Søbirk Petersen mener, at det er en vigtig debat, som også burde tages i Danmark.

- Som udgangspunkt mener jeg, det er et meget vigtigt problem, at der er forældre, som ikke lader sine børn vaccinere. Ikke nok med, at man udsætter sit eget barn for fare, så udsætter man også andre og fremtidige børn for en unødvendig risiko. Det er en slags bombe under vores sundhed. Derfor må vi kigge på de værktøjer, der er i kassen, siger han og fortsætter:

- Politikerne siger, vi bare skal informere bedre. Men der er nogle grupper, man ikke kan nå med information, enten fordi de har konspiratoriske tanker eller religiøse årsager, der gør, at de ikke vil vaccineres. Derudover er bekymringer om vacciner meget forskellige fra land til land. Det tyder på, der ikke er nogen videnskabelig konsensus blandt kritikerne, men at kritikken mere er en tilfældighed fra land til land.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få fat på en række danske sundhedsordførere for at høre om det er noget, som de burde se på.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx