Af - 30/09-13 21:07

Glemt Mellemøst-land på vej mod ny borgerkigGlemt Mellemøst-land på vej mod ny borgerkig

Syrien er på alles tunger i den vestlige verden, men samtidig er dødstallet eksploderet i nabolandet Irak.

storybild

Byen Kirkuk ligger i udkanten af det kurdiske område i Irak. Blodstænk på en indgangsdør vidner om en bilbombe, der dræbte to og sårede 16 i et kurdisk kvarter i Kirkuk. (Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen/arkiv)

Mere end tusind civile er døde i Irak den sidste måned som følge af voldelige hændelser – for eksempel bilbomber og skyderier, viser tal fra den uafhængige organisation Iraq Body Count.

Det gør det til den blodigste september i landet siden 2007, og samlet set er 2013 allerede det værste år siden 2008 hvad angår civile dødsfald.

LÆS OGSÅ: Blodig lørdag: Mindst 50 dræbt af selvmordsbombe

»Hvis sikkerhedsstyrkerne ikke er i stand til at forsvare befolkningen mod bilbomber og andet fra Al-Qaeda-folk, så begynder folk at gribe til selvtægt, og så kan det gå amok i en ny borgerkrig,« lyder advarslen fra Mellemøst-ekspert Søren Schmidt, Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅ: Døde børn betaler prisen for upopulære krige

Regeringens sikkerhedsstyrker har imidlertid selv været med til at fremprovokere de mange voldelige begivenheder, mener en anden Mellemøst-ekspert, Helle Lykke Nielsen fra Syddansk Universitet:

»Mange sunni-muslimer har protesteret fredeligt over, at premierminister al-Malaki, der selv er shia, ikke giver indflydelse til sunnier. Sikkerhedsstyrkerne slog så hårdt ned på dem i april, at mange af de fredelige er gået over til de væbnede grupper,« fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Blodig søndag i Irak med bomber over hele landet

»Jihadisterne vil gerne lave rav i situationen, så de allierer sig med de utilfredse sunnier og laver bilbomber – jo mere usikker de kan gøre staten, jo mere magt kan de selv få. Jo flere uroligheder, jo lettere kan de tilrane sig olieressourcer og så videre. Deres mål er at skabe et sunnimuslimsk kalifat – en religiøs stat, hvor shiamuslimer og alle ikke-troende bliver smidt ud,« forklarer Helle Lykke Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
'Skyldige' Ramos om Salah-skade:...
bt.dk
Officielt: FCK præsenterer ny spiller
bt.dk
NY SCORING I SUPERLIGA-GYSER!!!...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx