Af Ritzau - 14/10-16 12:30

Holland vil dømme politiker for at opildne til racehadHolland vil dømme politiker for at opildne til racehad

Den omstridte politiker Geert Wilders er anklaget for diskrimination og racistiske udtalelser.

storybild

Den anti-islamiske hollandske politiker Geert Wilders kan retsforfølges for at opildne til racehad. Det siger en domstol i Haag i en kendelse, som baner vej for et politisk ladet opgør om ytringsfrihed i Holland. Det skriver Reuters. (Billede: Scanpix/Emmanuel Dunand)

Den anti-islamiske hollandske politiker Geert Wilders kan retsforfølges for at opildne til racehad. Det oplyser en domstol i Haag i en kendelse.

Det baner dermed vej for et politisk ladet opgør om ytringsfrihed i Holland, skriver Reuters.

Dommeren i sagen, Hendrik Steenhuis, afviser indsigelser fra Wilders advokater. De siger, at deres klient bliver behandlet anderledes end andre af retssystemet.

Wilders er anklaget for diskrimination og for at opildne til racisme. Det drejer sig om bemærkninger, som han fremsatte i 2014 ved en tv-transmitteret event.

Her førte han dele af sine tilhængere rundt i et lokale, mens de råbte slogans om "færre" marokkanere i Holland.

Steenhuis har fastsat 31. oktober som startdato for retssagen. En afgørelse i sagen ventes i december.

I marts er der parlamentsvalg i Holland. I meningsmålingerne ligger Wilders' Frihedsparti side om side med premierminister Mark Ruttes regerende konservative parti VVD.

Wilders har i en reaktion på domstolens afgørelse sagt, at han bliver "retsforfulgt for at sige, hvad millioner af hollændere tænker."

Han har i et tweet skrevet, at processen mod ham er politisk motiveret.

Den hollandske toppolitiker blev i 2011 frifundet ved en domstol i Amsterdam. Alle de fem anklager, der var rejst imod ham, faldt.

Anklagerne havde afsæt i en række offentlige udtalelser, som han siden oktober 2006 har fremsat om muslimer og ikkevestlige indvandrere i Holland.

Han har blandt andet sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers bog "Mein Kampf". En vigtig del af sagen var Wilders' film "Fitna". Den er stærkt kritisk over for islam og gjorde ham internationalt kendt i 2008.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx