Af Ritzau - 09/11-16 16:53; Opdateret: 09/11-16 17:23

Ban håber på samarbejde med Trump om klima og menneskeretBan håber på samarbejde med Trump om klima og menneskeret

Folk forventer, at USA bruger sin magt til at løfte menneskeheden op, siger FN's generalsekretær.

storybild

Som USA's næste præsident bør Donald Trump være med til at bekæmpe klimaforandringer og styrke menneskerettigheder, lyder opfordringen fra FN's generalsekretær. (Billede: Scanpix/Mandel Ngan)

FN stoler på, at Donald Trumps kommende regering vil hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer og med at fremme menneskerettigheder i verden.

Det siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i en udtalelse efter Trumps valgsejr.

Han tilføjer, at mennesker over hele verden ser mod USA i forventning om, at landet arbejder for det fælles bedste.

- Folk overalt forventer, at USA bruger sin store magt til at hjælpe med at løfte menneskeheden op og arbejde for det fælles bedste, siger Ban i en udtalelse.

I løbet af valgkampen har Trump ikke lagt skjul på, at han betragter FN som et ineffektivt system og et spild af skatteydernes penge.

Han har også sagt, at han vil trække USA ud af den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris sidste år, og som formelt trådte i kraft fredag.

FN-generalsekretæren tilføjer, at han håber, at Trump og de ministre, han vælger, vil "styrke det internationale samarbejdes bånd".

USA er den største bidragyder til FN's fredsbevarende operationer rundt om i verden.

Amerikanerne betaler omkring 29 procent af det samlede budget på knap otte milliarder dollar årligt for de fredsbevarende operationer.

I sin udtalelse roser Ban Ki-moon samtidig den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, som han beskriver som "et stærkt symbol på kvinders indflydelse".

- I kølvandet på en hård og ofte splittende valgkamp er det værd at huske og bekræfte, at USA's enhed i mangfoldighed er en af landets største styrker. Jeg opfordrer alle amerikanere til at forblive tro mod denne ånd, siger han.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx