Af - 06/11-15 11:12

Marcus' live-selvmord på nettet spøger stadigMarcus' live-selvmord på nettet spøger stadig

I 2010 tog svenskeren Marcus Jannes livet af sig selv under en live-transmission på nettet. Fem år efter er tråden, hvor han skriver, hvad han vil gøre, stadig aktiv. Familien er frustrerede.

storybild

(Billede: Screendump/Flashback)

Den 11. oktober 2010 skrev Marcus Jannes en opdatering på Facebook, hvor han fortalte, at han via forumet flashback.org ville live-transmittere sit selvmord ved hængning.

På flashback skrev han:

- Har besluttet mig for at tage mit eget liv ved at hænge mig. Har testet det ved at kvæle mig selv lidt for at finde ud af, hvordan det føles. Har taget smertestillende for nogle minutter siden (fortæller hvad han har taget, red.) og venter nu på, at det skal virke.

Herefter beskriver Marcus Jannes, hvordan han med forsinkelse har sat sit webcam op til at filme det hele via en anden side, som han har lavet fælles adgang og kodeord til.

Langt færre unge forsøger at begå selvmord med piller
Langt færre unge forsøger at begå selvmord med piller

Kommentarerne til Marcus' besked begynder hurtigt at rulle ind: ”Held og lykke, så”. ”Så slemt kan det vel for fanden ikke være… Når alt er værst, kan det kun blive bedre” og ”Du tør ikke, du er for fej, lyder de tre første.

Marcus indgår efterfølgende i dialog med flere af dem, men skiver klokken 13.13 den sidste besked:

- Alright lets do it.

Herefter snakker flere sammen på kryds og tværs, og de, der har været inde via linket til hjemmesiden, som Marcus har lagt op, og set ham sidde blå i hovedet med en snor rundt om halsen, begynder pludselig at fornemme alvoren. Til sidst beslutter nogen sig for at kontakte politiet.

Ifølge svensk P3, som har lavet en radiodokumentar om hændelsen, ankommer Magnus Ehliar, en af politimændene, til adressen. Han begynder umiddelbart efter ankomsten at give en livløs Marcus hjertemassage.

- Jeg får en ubehagelig fornemmelse og vender mig om. Pludselig kan jeg se mig selv på computerskærmen, og jeg siger til min kollega: Vi bliver filmet. Det her sendes live, siger Magnus Ehliar i dokumentaren.

Ny dokumentar: Heath Ledger begik IKKE selvmord
Ny dokumentar: Heath Ledger begik IKKE selvmord

I dag er det fem år siden, Marcus Jannes tog livet af sig selv, og selvom hans ugerning chokerede hele Sverige og satte voldsom fokus på flashback, har hjemmesiden stadig ikke valgt at fjerne tråden fra den skæbnesvagre aften. Linket til videoen er væk, men de mere end 3.000 beskeder i tråden, som den nu er vokset til, er stadigvæk aktive.

Til stor frustration og fortvivlelse for Marcus' familie, som nu i lang tid har modtaget hademails og meget andet fra tankeløse brugere af hjemmesiden. Blandt andet har Marcus's søster flere gange modtaget links til selve selvmordet forklædt som sange eller billeder af broren:

- De kunne skrive til mig, at jeg skulle klikke på linket, som var en dejlig sang til Marcus eller et billede af ham, de havde tegnet. Nogen i familien fik trusler over mail, imens andre sendte film, hvor de gjorde nar af det hele, fortæller søsteren i dokumentaren.

Familien bad allerede dagen efter hændelsen flashback om at lukke ned for tråden, men har aldrig hørt noget.

Ifølge svensk metro har flashback ikke ønsket at stille op til interview.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx