09/07-17 14:28; Opdateret: 09/07-17 15:16

Iraks premierminister: Mosul er befriet fra Islamisk StatIraks premierminister: Mosul er befriet fra Islamisk Stat

Mosul. Efter mere end otte måneders hårde kampe og tre års Islamisk Stat-styre har Iraks premierminister, Haider al-Abadi, udråbt sejr over den ekstremistiske gruppe i storbyen Mosul.

storybild

Det oplyser Abadis kontor i en pressemeddelelse.

- Den øverstkommanderende for de væbnede styrker, Haider al-Abadi, er ankommet til den befriede by Mosul og har ønsket de heroiske soldater og det irakiske folk tillykke med den store sejr.

USA bekræfter, at Abadi er ankommet til byen. Der har dagen igennem steget store røgsøjler mod himlen, mens spredte skudsalver og eksplosioner har lyd, for at lykønske sikkerhedsstyrkerne.

Det oplyser Brett McGurk, der er USA's repræsentant i den amerikanskledede koalition, som kæmper mod Islamisk Stat, på Twitter ifølge nyhedsbureauet dpa.

Lørdag forlød det, at der kun var "få meter tilbage", før hele Mosul var under de irakiske styrkers kontrol.

Byen var Islamisk Stats sidste bastion i Irak. Den blev indtaget af den ekstremistiske gruppe i 2014. Det var i Mosul, at Islamisk Stats kalifat blev udråbt.

I oktober 2016 indledte irakiske styrker med international hjælp en offensiv for at vriste byen fri af jihadisternes kløer.

I januar var den østlige del tilbageerobret af Irak, og i februar blev kampen om den vestlige del indledt.

Det har varet længere end forventet. De irakiske styrker har blandt andet været udfordret af de små, kringlede gader i den gamle bydel i Mosul, hvor IS-krigerne har kunne gemme sig.

Men de sidste par dage har desperationen bredt sig blandt de pressede krigere.

Søndag middag var der meldinger om jihadister som forsøgte at flygte ved at kaste sig i floden Tigris, som deler Mosul i to.

Samtidig begyndte Islamisk Stat at sende kvindelige selvmordsbombere ud med de tusindvis af civile, som flygter fra byen.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Her er det nye portræt af kronprins...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Lang kø: Flere biler impliceret i uheld
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx