Af - 12/04-15 16:51

Kan hun vinde? Mormor Clinton er sin egen værste fjendeKan hun vinde? Mormor Clinton er sin egen værste fjende

Hillary Clinton har masser af erfaring og 'star-power', men skal kæmpe for at overbevise vælgerne om, at hun vil gøre noget for de lavtlønnede, for at blive præsident, mener eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »

Kan Hillary Clinton blive USA's første kvindelige præsident?

Det spørgsmål er på alles læber, efter at flere medier nu skriver, at hun senere i dag vil annoncere, at hun vil være demokraternes kandidat ved præsidentvalget i 2016.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Syddansk Universitets Center for Amerikanske Studier, har Hillary Clinton gode chancer for at vinde.

»Hun har star-power, og folk regner hende for erfaren. De fleste vil mene, at hun har tyngden til at gøre det. Hun har en fortid som førstedame, stillede op som senator i New York og vandt, selv om hun aldrig havde boet der,« siger han og fremhæver desuden, at hun under Obama – som hun tabte til i 2008 - var en populær udenrigsminister.

Obama: Clinton vil være en fremragende præsident
Obama: Clinton vil være en fremragende præsident

På minus-siden kæmper Clinton-familien mod et image med hemmelighedskræmmeri og skandaler, som strækker sig tilbage til 1990'erne under Bill Clinton.

»Der er var stadigvæk mange, som synes, at Clinton-familien føler sig hæver over almindelige regler. Folk forbinder parret med en vis grad af hemmeligholdelse,« siger han.

Det seneste eksempel er den såkaldte 'email-gate', hvor det kom frem, at Hillary Clinton havde brugt sin officielle mail som udenrigsminister til private forhold.
En anden ting, som Hillary Clinton ikke er så god til, er de store taler.

»Hun er ikke så god til de store stadion-taler. Det er både Bill Clinton og Obama gode til. Hun er mere kendt som en hårdtarbejdende politiker,« siger Niels Bjerre-Poulsen, som peger på, at hun i den sammenhæng med fordel skal trække på både Bill og Obamas kvaliteter.

Medie: Hillary Clinton offentliggør præsidentplaner søndag
Medie: Hillary Clinton offentliggør præsidentplaner søndag

Han peger blandt andet på, at Al Gore, der tabte til George Bush i 2001, begik den fejl, at han tog for meget afstand til Bill Clintons politik op gennem 1990'erne.
På samme både skal Hillary Clinton ikke tage for meget afstand til Obama, selv om knap 60 procent af amerikanerne ifølge CNN vil have en anden politik end den, Obama har ført.

»Det er jo altid dilemmaet, og det er en svær balance. Hun har brug for folk fra minoritetsgrupper, som stemte på Obama. Men hun kan formentlig også trække nogle stemmer hos de hvide arbejderklasse-vælgere, som ikke var begejstrede for at vælge en sort præsident,« siger USA-eksperten.

Hillary vil offentliggøre sine e-mails
Hillary vil offentliggøre sine e-mails

Klummeskribent for New York Times Frank Rich forklarer til Huffington Post, at Hillary Clinton 'er sin egen værste fjende'.

»Hun bliver meget defensiv, og hun er ikke god med pressen,« påpeger han.
»Hun har sine grunde til at være usikker over for pressen. Men folk ændrer sig ikke, og hun har været en kendt person i offentligheden i så mange år, at det nærmest vil være underligt, hvis hun ændrede sig særlig meget. Så jeg har på fornemmelse, at det er det, vi kommer til at få, siger Frank Rich.

Mens Hillary Clinton indtil videre er den seneste, der har meldt sig som kandidat til præsidentposten blandt demokraterne, er kampen om at blive republikanernes nominerede helt åben. Blandt favoritterne er Jeb Bush, George Bush' lillebror.

Hemmelig detalje i portræt viser sex-skandale
Hemmelig detalje i portræt viser sex-skandale

Avis: Obamas toprådgiver skal arbejde på Clinton-kampagne
Avis: Obamas toprådgiver skal arbejde på Clinton-kampagne

Obama: Clinton kan blive en formidabel præsident
Obama: Clinton kan blive en formidabel præsident

Bill Clinton er blevet bedstefar til en pige
Bill Clinton er blevet bedstefar til en pige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx