Af Ritzau - 08/11-16 08:01

Alternativet og LA kæmper mod amerikansk personfnidderAlternativet og LA kæmper mod amerikansk personfnidder

Tendens til at fokusere på person frem for politik spreder sig også til Danmark. Men med væsentlige forskelle.

storybild

Udenrigs- og medieordfører Mette Bock (LA) forudser det "personaliserede demokrati", som enten kan føre til nybrud eller sammenbrud. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Vælgerne i USA går tirsdag til stemmeurnerne efter en valgkamp, hvor der har været stort fokus på personen bag præsidentkandidaterne frem for deres egentlige politik.

Valget har været præget af skandaler og snak om fravalg frem for tilvalg.

Den samme personificering ses i dansk politik, men udviklingen får alligevel en anden karakter, når den tager turen over Atlanten.

Det mener Liberal Alliance og Alternativet, som er to partier, der forsøger at ændre den til noget positivt.

Udenrigs- og medieordfører Mette Bock (LA) forudser det "personaliserede demokrati", som enten kan føre til nybrud eller sammenbrud.

Selv om der ses en personificering lig den amerikanske, er udviklingen anderledes i Danmark.

- Der er den kæmpestore forskel, at i Danmark giver det sig udtryk i, at de gamle partier har fået døtre. I USA er der et topartisystem.

- Det betyder, at man ikke har den samme ventil som i Danmark, hvor man kan lave et nyt parti, hvis man synes, det bliver for galt, siger hun.

Hun eksemplificerer det ved, at republikanere åbent siger, at de vil stemme på Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, hvilket Mette Bock finder "absurd".

- Så er personificeringen slået hundrede procent igennem. I Danmark har vi et konstruktivt spor, fordi der kommer nye partier, ny kultur og nye profiler ind i politik, siger hun.

I det "personaliserede demokrati" kommer vi til at opleve langt flere karismatiske personligheder gå ind i politik. Partidisciplinen bliver svagere, og den politiske debat friere, mener hun.

Mette Bock er selv bærer af udviklingen, da hun har været medlem af fire forskellige partier og opstillet for de tre af dem til Folketinget.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, hæfter sig dog mere ved kampen mod det etablerede end en personificering.

- Alt er mere personificeret og knyttet op på personen. Der er rigtig mange borgere, som ikke længere har tillid til det etablerede og derfor vil noget helt andet.

- Det er også det, der udspiller sig i USA, hvor folk stemmer på Trump, selv om de måske ikke er enige med ham, men bare for at stemme imod det etablerede, som Hillary symboliserer, siger han.

Derfor prøver Alternativet at involvere folk blandt andet gennem partiets nye medieplatform kaldet Altivisten.

- Her går vi fra holdningsjournalistik til handlingsjournalistik.

- Vi opfordrer folk til at handle, involvere sig og blive en del af de demokratiske beslutninger uanset om det er børnehaven, bestyrelsen eller det lokale byråd, siger Uffe Elbæk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: 11 timer inde i ekstremt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx