16/07-15 07:10; Opdateret: 16/07-15 07:39

Græsk parlament vedtager hårde reformer med stort flertalGræsk parlament vedtager hårde reformer med stort flertal

Vedtagelsen af fire omstridte love baner vej for nye milliardlån til det kriseramte land.

storybild

Den græske premierminister, Alexis Tsipras(th.). (Billede: Polfoto)

Klokken i Athen blev over to natten til torsdag, før et stort flertal i det græske parlament vedtog de første fire love i en omfattende pakke af reformer, der skal bane vej for nye lån til det kriseramte land.

Premierminister Alexis Tsipras opfordrede i en tale inden afstemningen medlemmerne af parlamentet til at stemme for pakken, som han tidligere på ugen fik forhandlet hjem med Grækenlands kreditorer i Bruxelles.

- Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til at acceptere dem, sagde han.

Vrede i Grækenland: Bål og gas i gaderne
Vrede i Grækenland: Bål og gas i gaderne

- Vi har kæmpet hårdt de sidste fem måneder, og det jeg stolt af. Enhver græker kender forskellen mellem de, der kæmper, og de, der giver op, lød det.

229 parlamentsmedlemmer stemte for de fire love, som er første skridt i forhandlingerne om nye lån, der skal holde det græske samfund økonomisk flydende. 151 stemmer var nok til at sikre et flertal. 64 stemte imod, seks undlod at stemme og en var fraværende.

Tsipras fik opbakning til lovforslagene fra de proeuropæiske oppositionspartier, mens blandt andre hans egen tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, der trak sig som minister kort før de afgørende forhandlinger i Bruxelles, stemte nej.

IMF: Redningsplan for Grækenland nytter ikke noget
IMF: Redningsplan for Grækenland nytter ikke noget

I alt valgte 38 medlemmer af regeringspartiet enten at stemme "oxi" (nej, red.) eller helt at undlade at stemme. Energiminister Panagiotis Lafazanis, der stemte nej, har tilbudt at træde tilbage, hvis Alexis Tsipras ønsker det.

Efter at den første buket af stramninger nu er vedtaget på blandt andet skatte- og pensionsområdet, har politikerne kun en lille uge til at trække vejret, før de senest 22. juli skal tage stilling til en ny række spareforslag som konsekvens af aftalen i Bruxelles.

De 19 finansministre i eurozonen holder torsdag formiddag en telefonkonference, hvor de skal diskutere resultatet af den græske afstemning.

Grækenland misser endnu et milliardafdrag til IMF
Grækenland misser endnu et milliardafdrag til IMF

Men de fleste øjne er nu rettet mod Berlin, hvor Forbundsdagen fredag stemmer om aftalen mellem de internationale kreditorer og den græske regering.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Minister spår græsk knas: Folk tager forskud på glæderne

LÆS OGSÅ: Eurolandenes top enig om Grækenland efter maratonmøde

LÆS OGSÅ: Dansk Folkeparti: Aftale er en stakket frist for grækerne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu får kokain-dommen konsekvenser for...
bt.dk
Første dom i Se og Hør-sag - kendis...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx