11/03-16 16:01; Opdateret: 11/03-16 16:41

Reform af polsk domstol kan true demokratietReform af polsk domstol kan true demokratiet

Polens reform af forfatningsdomstolen underminerer demokratiet, fastslår Venedigkommission under Europarådet.

storybild

Polens forsøg på at blokere forfatningsdomstolen underminerer retsstatens principper og demokratiet i landet, fastslår Venedigkommissionen. På billedet ses kommissionens formand, Gianni Buquicchio (th). (Billede: AP/Czarek Sokolowski)

Den polske regerings forsøg på at blokere forfatningsdomstolen underminerer retsstatens principper og demokratiet i landet.

Det fastslår Venedigkommissionen under Europarådet, som håndhæver Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, i en ny rapport.

Polens seneste reform af domstolen vil blandt andet medføre, at beslutninger, som tidligere blev vedtaget med simpelt flertal blandt de 15 dommere, skal træffes med et flertal på to tredjedele.

Mindst 13 dommere skal være til stede ved afstemninger. Tidligere var det ni.

Ligeledes vil reformen ændre den rækkefølge, sagerne behandles i.

- Kravet om to tredjedeles flertal og en streng regel, der gør det umuligt at behandle hastesager, ville have gjort forfatningsdomstolen ineffektiv, oplyser Venedigkommissionen i en erklæring.

- Derfor ville disse ændringer ikke kun true retsstaten, men også et velfungerende demokratisk system.

Reformen er vedtaget af det euroskeptiske ledende Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), og den er blevet kritiseret af både oppositionen og retlige eksperter, som mener, at den lammer forfatningsdomstolen.

Også EU, som Polen blev en del af i 2004, og USA har udtrykt bekymring.

Kort efter nytår iværksatte Europa-Kommissionen en undersøgelse af Polens lovændringer for at se, om landet respekterer retsstatens principper og de grundlæggende rettigheder.

EU-Kommissionen oplyser fredag, at den vil gennemgå Venedigkommissionens udtalelser i april og baner dermed vejen for en potentiel straf til Polen, hvis EU beslutter, at reformen strider mod retsprincipperne.

Ifølge en polsk embedsmand vil regeringen i Warszawa respektere kommissionens synspunkter. Embedsmanden giver dog ingen detaljer om, hvad Polen er villig til at ændre i reformen af forfatningsdomstolen - hvis noget overhovedet.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Kendt dansk burgerkæde lukker
bt.dk
Snart bliver Danmark ramt af...
bt.dk
Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx