Af Ritzau - 08/11-16 15:47; Opdateret: 08/11-16 16:13

EU advarer Tyrkiet i strid om flygtninge og visumfrihedEU advarer Tyrkiet i strid om flygtninge og visumfrihed

Tyrkiet må genskabe en troværdig politisk proces og styrke demokrati og menneskerettigheder, siger EU.

storybild

EU's udenrigsminister, Federica Mogherini, udsendte tirsdag en indtrængende og skarpt formuleret opfordring til Tyrkiet om at genetablere en politisk dialog med oppositionsgrupper. I en første reaktion fra Tyrkiets udenrigsministerium bliver erklæringen fra Federica Mogherini kaldt "uacceptabel". (Billede: Scanpix/Fethi Belaid)

EU udsendte tirsdag en indtrængende og skarpt formuleret opfordring til Tyrkiet om at genetablere en politisk dialog med oppositionsgrupper og sikre demokratiet og respekten for menneskerettighederne.

I en første reaktion fra Tyrkiets udenrigsministerium bliver erklæringen fra EU's udenrigsminister, Federica Mogherini, kaldt "uacceptabel".

- EU har ikke forstået Tyrkiets indstilling i kampen mod terrorisme, siger det tyrkiske ministerium.

Ministeriet tilføjer, at EU har mistet troværdighed i den tyrkiske befolknings øjne, når det gælder kampen mod militante grupper.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger i en personlig advarsel til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, at han vil blive holdt ansvarlig, hvis tyrkerne ikke lever op til EU's kriterier for at give Tyrkiet visumfrihed.

Et tilbud fra EU om at liberalisere dets visumsystem var et led i en aftale fra marts, som indebærer, at tyrkerne samarbejder med EU om at løse flygtningekrisen.

- Visumreglerne vil ikke blive lempet, hvis Tyrkiet ikke lever op til kriterierne, deriblandt ændringer af landets anti-terrorlovgivning.

- Alt det, som de tyrkiske myndigheder gør i dag, får mig til at tro, at Tyrkiet i sidste instans ikke er parat til at respektere de europæiske normer, siger Juncker.

I Tyskland afviser forbundsrepublikkens udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, tyrkernes påstand om, at den tyske regering støtter det kurdiske PKK eller andre ekstreme grupper.

- Der er forbud mod disse grupper i Tyskland, siger den tyske udenrigsminister.

Tyrkiet har advaret om, at det vil opsige flygtningeaftalen med EU, hvis unionen ikke snart letter visumrestriktionerne for tyrkiske statsborgere.

Den tyrkiske udenrigsminister, Melvut Cavusoglu, sagde i sidste uge, at tyrkerne vil annullere hele aftalen med EU, hvis der ikke snart kommer svar i forbindelse med visumaftalen.

I marts skrev EU og Tyrkiet under på en kontroversiel aftale, som havde til formål at stoppe tilstrømningen af flygtninge til Europa via Grækenland. Aftalen gør det muligt at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx