Af - 18/05-16 18:34

Drikkevaner kan påvirke dine tænderDrikkevaner kan påvirke dine tænder

Det kan være skadeligt for dine tænder at drikke mellem måltiderne og at holde drikkevarene i munden inden du synker, viser ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Se hvilke mad- og drikkevarer du trygt kan drikke, og hvilke du skal undgå, hvis du vil beskytte dine tænders emalje.

De fleste ved måske, at syrlige mad- og drikkevarer kan være skadelige for emaljen på ens tænder.

Men nu viser et nyt studie, fortaget af svenske forskere, at det ikke kun handler om, hvad du drikker, men også måden du drikker på. Det skriver Tandläkartidningen.se.

Se hvilke mad- og drikkevarer du skal undgå, hvis du vil skåne dine tænders emalje i galleriet øverst.

Det svenske studie er baseret på 175 unge i alderen 13 til 14 år, som svenske forskere har fulgt igennem fire år. De unge forsøgspersoner fik tjekket deres tænder første gang hos tandlægen tilbage i 2005 til 2007 og igen fire år efter.

"Gule" tænder giver regionerne røde tal på bundlinjen

Her viste det sig, at på 35 procent af de unges tænder var tandemajlen forværret i løbet af de fire år, og at andelen af de unge drenge, som havde en meget kraftig forværring af deres tænder, var markant større end pigerne.

Studiet viste også, at unge med den største skade på deres tandemalje havde, ved den første undersøgelse, vist sig at have et større indtag af forskellige drikkevarer mellem måltiderne, de drak mindre mælk, tog oftere lægemiddel, havde oftere tandpine og, måske mest overraskende, havde for vane at holde deres væskeindtag i munden før de slugte det.

Derfor skal du børste tænder før du spiser morgenmad
Derfor skal du børste tænder før du spiser morgenmad

Ved opfølgningen rapporterede de unge, med skadet emalje, også et markant større indtag af surt slik, at være tør i munden om natten, og at de havde et lavere indtag af te til morgenmad og mælk til frokost.

I billedgalleriet øverst kan du se, hvilke mad- og drikkevarer der virker ætsende på dine tænder, og hvad du rolig kan indtage uden at ødelægge din emalje

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anna Due fra 'Paradise' afslører: Det...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Tre sikre og en masse spørgsmålstegn:...
bt.dk
Guldbejlers nøglekamp flyttes: Kevin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx