Af Heidi Pedersen - 19/08-17 10:08

Hun fik fortalt, at plet i panden var ufarlig: 9 måneder senere håber hun, at andre ikke begår samme fejlHun fik fortalt, at plet i panden var ufarlig: 9 måneder senere håber hun, at andre ikke begår samme fejl

En 39-årig mor fik besked fra lægen om, at den plet, hun havde i panden, var ufarlig. Men det var den langt fra.

storybild

Bethany Gambardella Greenway er blevet opereret for hudkræft i panden.

Nu har den amerikanske kvinde med en opsigtsvækkende fotodagbog på Facebook skabt opmærksomhed omkring sit forløb og dermed en af de mest udbredte kræftformer – hudkræft. Billederne har hun delt for at advare andre om farerne ved overdreven solbadning.

Fotoalbummet, som hun har valgt at kalde 'Melanom fotodagbog', indeholder omkring 350 billeder. Særligt et har vakt opsigt – Bethany Gambardella Greenway fra Texas ses her med et kompressionsbind i panden der, hvor kræften er blevet fjernet. Selv kalder hun det for 'Svampebob firkant' pga. det svampede look.

Det er hud fra låret, der er transplanteret op i panden på den 39-årige kvinde, og siden hen er dette særlige kompressionsbind lagt oven på for at sikre, at huden bliver på hovedet.

Egentlig var billederne i dagbogen kun tiltænkt Bethanys venner, så de kunne følge med i hendes sygdomsforløb, og hun derved slap for hele tiden at fortælle, hvordan det gik. Men sidenhen har de spredt sig til tusindvis via Facebook.

Det var tilbage i starten af 2016, at Bethany Gambardella Greenway opdagde en lille plet i panden. Da hun var gravid, slog hun det hen som hormonelle forandringer, men da den ikke ville forsvinde, gik hun til hudlæge.

Ifølge lægen var der ingen fare på færde. Efter ni måneder begyndte pletten dog at gøre ondt, og den blev mere synlig. Efter yderligere lægebesøg viste det sig, at hun havde fået en aggressiv form for hudkræft.

Hudkræften kom ikke bag på hende, da hendes mor også har haft hudkræft. Samtidig har hun rødt hår og fregner og derfor disponeret for at få det.

Efter et opslidende forløb, hvor kræften er blevet operereret væk, er Bethany Gambardella Greenway i dag erklæret rask. Men hun advarer andre mod at opholde sig for længe i solen og undlade at bruge solcreme, som hun selv gjorde tilbage i 1980'erne, da hun var ung.

Hold op med at sole og gå i solarier. En solskoldning er ikke sund, men beviset på en skadet hud,« siger hun ifølge TV 2 Norge.

Herhjemme får ca. 40 danskere hver dag konstateret kræft i huden, svarende til ca. 14.600 nye tilfælde af sygdommen om året.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flot anerkendelse! Superliga-dansker...
bt.dk
Hvis der var valg nu, ville Joachim...
bt.dk
Træn med Tanja: Interval- træning er IN
bt.dk
Barca-målmand: Neymars farvel var en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx