19/11-15 13:36; Opdateret: 19/11-15 17:02

Hjernen bag Paris-terror meldes dræbtHjernen bag Paris-terror meldes dræbt

Hjernen bag Paris-terror, Abdelhamid Abaaoud, meldes dræbt i en politiaktion, rapporterer anklagemyndighed til AP.

Den formodede hjerne bag angrebene i Paris, Abdelhamid Abaaoud, er blevet identificeret som en af de dræbte under politiaktionen i Paris-bydelen Saint-Denis onsdag, oplyste anklagemyndigheden torsdag.

Han blev dræbt, da politiet angreb den bygning, hvor han holdt sig skjult.

- Abdelhamid Abaaoud er lige blevet formelt identificeret dræbt under angrebet efter en sammenligning af fingeraftryk, hed det torsdag eftermiddag i erklæringen.

129 mennesker mistede livet, da radikale islamister fredag aften og natten til lørdag angreb det nationale stadion, Stade France, flere barer og restauranter i centrum af Paris og et spillested med 1500 mennesker.

Fransk politi troede først, at den 28-årige Abaaoud, der var belgisk statsborger, stadig befandt sig i Syrien sammen med Islamisk Stat.

Men efterforskningen førte onsdag morgen politiet til et hus i Saint-Denis. Her stormede svært bevæbnede betjente en lejlighed, og det kom i de næste timer til en voldsom skudveksling.

Ifølge den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, stod Abaaoud bag fire ud af seks forpurrede angreb siden foråret.

Han sagde på en pressekonference torsdag, at Frankrig ikke havde modtaget informationer fra andre europæiske lande om, hvor Abdelhamid Abaaoud befandt sig.

I et opråb til Europas ledere sagde han, at det er på tide at "vågne op og blive organiseret" med henblik på at håndtere terrortruslen.

- Alle må forstå, at det haster, at Europa vågner op og organiserer sig selv og forsvarer sig selv mod terrortruslen, sagde Bernard Cazeneuve.

EU's justitsministre mødes fredag til et hasteindkaldt møde i Bruxelles for at diskutere den fælles kamp mod terror.

Den spanske indenrigsminister, Jorge Fernandez Diaz, sagde torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP, at Abaaoud forsøgte at hverve kvinder, der bor i Spanien, til Islamisk Stat.

Diaz sagde, at formålet ikke var at udføre angreb i Spanien. Det var nærmere at sikre flere kvinder til IS' selvudråbte kalifat i Syrien og Irak.

Medier: Her er hjernen bag terrorangrebet i Paris
Medier: Her er hjernen bag terrorangrebet i Paris

OVERBLIK: Dræbt bagmand fra angrebet i Paris boede i Belgien

Abdelhamid Abaaoud, der formodes at være hjernen bag angrebet i Paris, er torsdag dræbt af fransk politi.

Abdelhamid Abaaoud, der formodes at være hjernen bag sidste uges angreb i Paris, blev torsdag dræbt under en politiaktion i Paris-bydelen Saint-Denis. Ifølge franske medier blev der affyret 5000 skud under aktionen, der udspillede sig i en lejlighed.

Dette ved vi om Abdelhamid Abaaoud indtil videre:

* Abdelhamid Abaaoud var 28 år og belgisk statsborger med marokkanske rødder. Han voksede op i bydelen Molenbeek i Bruxelles, Belgien.

* Fransk politi troede først, at Abdelhamid Abaaoud opholdt sig i Syrien sammen med Islamisk Stat. Efterforskningen førte onsdag morgen politiet til en lejlighed i Saint-Denis, hvor bevæbnede betjente stormede bygningen. Her blev Abdelhamid Abaaoud dræbt under skududvekslingen, oplyser den franske anklagemyndighed.

* Abdelhamid Abaaoud var involveret i fire ud af seks forpurrede terrorangreb i Frankrig i år. Det siger den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, torsdag.

- Seks angreb er blevet forpurret af franske enheder siden foråret 2015. Abaaoud var involveret i fire af dem, siger indenrigsministeren ifølge AFP.

* Abdelhamid Abaaoud kom på den belgiske efterretningstjenestes radar, da han optrådte i en makaber video fra Islamisk Stat. I videoen slæber han flere lig efter sig fra en bil.

* Hans navn dukkede også op efter en aktion mod et hus i den belgiske by Verviers i januar. Ved aktionen blev to mistænkte islamister dræbt af belgiske sikkerhedsstyrker. Gruppen planlagde angiveligt at dræbe belgiske politibetjente.

* Abdelhamid Abaaoud har også været sat i forbindelse med angrebet i et fransk tog i slutningen af august, hvor det lykkedes rejsende at overmande en svært bevæbnet mand.

* I 2014 formåede Abdelhamid Abaaoud at overtale sin 13-årige lillebror Yones til at tage til Syrien. Yones blev døbt "verdens yngste jihadist" i nogle aviser.
- Abdelhamid har bragt skam over vores familie. Vores liv er ødelagt. Jeg vil aldrig se ham igen, sagde faren, Omar Abaaoud, dengang.

* I efteråret 2014 forlød det, at Abdelhamid Abaaoud var blevet dræbt i Syrien. Det vakte glæde hos familien i Belgien, som længe havde ønsket ham død.

- Vi beder til, at Abdelhamid virkelig er død, sagde hans storesøster Yasmina dengang ifølge New York Times.
Kilder: Ritzau, AFP, Reuters, NTB, New York Times.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx