Af - 29/10-14 18:55

Reddet fra at uddø: Truet skildpadde på vej tilbageReddet fra at uddø: Truet skildpadde på vej tilbage

Galapagos skildpadden er gået fra blot 15 indvider i verden til over 1000.

Bildstrecke im Grossformat »

I 1960'erne var bestanden af den kæmpe Galapagos-skildpadde helt nede på bare 15 styks. I dag er bestanden over 1000. En professor mener, at arten er nu sikret.

Det skriver The Independent.

Et nyt videnskabeligt studie viser, at bestanden af kæmpeskildpadder nu er sikret på Galapagos-øen Español. Resultatet er blevet trykt i tidsskriftet PLOS One.

Den primære årsag til, at den kæmpe Galapagos-skildpadde er på vej tilbage er, at man igennem næsten 50 år har sat skildpadder fri, der er født i fangenskab. Det er en strategi, der har vist sig at virke.

Hovedforfatteren bag den videnskabelige artikel, James P. Gibbs, der er professor på State University of New Yorks afdeling for videnskab og skovbrug, mener nu, at arten er sikret.

- Det er et sjældent eksempel på, hvordan biologer og reservatarbejdere kan samarbejde for at redde en art fra at være på nippet til at uddø, siger professoren.

Kan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dag
Kan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dag

Det næste skridt for at give skildpadderne optimale forhold, er at rette op på efterveerne af skader fra de vilde geder, som søfolk bragte til øerne i 1800-tallet. Gederne har ædt meget af det, som de tidligere truede skildpadder har på menuen.

Selvom gederne for længst er blevet udryddet, er det er noget, der kræver tid at få rettet op på.

- Det er en mirakuløs bevarelsesindstats, der blevet udført i Galapagos' nationalpark. Der skal dog stadig mere arbejde til for at genoprette økosystemet, som skildpadderne og andre sjældne arter er afhængige af, vurderer professoren.

Kondorerne flyver igen i Californien
Kondorerne flyver igen i Californien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fuld mand afbryder tv-interview: Hvad...
bt.dk
OB er tæt på afklaring: Det bliver en...
bt.dk
Ny lov i Sverige: Sex kun lovligt,...
bt.dk
Rektor mødte ind til chokerende syn i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx