Af Ritzau - 28/09-16 16:51

Forsker forudser fastlåst situation efter MH17-rapportForsker forudser fastlåst situation efter MH17-rapport

Rapport, der peger på Rusland som skyldig i nedskydning af passagerfly, får næppe konsekvenser, mener ekspert.

storybild

Nedskydningen af passagerflyet MH17 har spillet en væsentlig rolle i en beslutning fra EU og USA om at indføre sanktioner mod Rusland som følge af landets konflikt med Ukraine. (Billede: Reuters/Maxim Zmeyev)

Det internationale samfund står magtesløst tilbage, når Rusland nægter at anerkende, at det var et russisk missil, som var skyld i 298 menneskers død, da et malaysisk passagerfly styrtede ned i Ukraine.

Sådan siger forsker emeritus ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Karsten Jakob Møller. Internationale efterforskere har fastslået, at passagerflyet i juli 2014 blev nedskudt af et BUK-missil transporteret fra Rusland til det østlige Ukraine.

- Russerne vil med sikkerhed ikke godkende og anerkende de efterforskningsresultater, der er blevet offentliggjort, siger Karsten Jakob Møller. Han er pensioneret generalmajor ved Forsvaret og tidligere forsvarsattaché i den russiske hovedstad, Moskva.

- Jeg tror ikke, at efterforskernes rapport får yderligere konsekvenser. Situationen er noget fastlåst, som jeg ser det, siger han.

Nedskydningen af MH17 har spillet en væsentlig rolle i en beslutning fra EU og USA om at indføre sanktioner mod Rusland som følge af landets konflikt med Ukraine. Men Karsten Jakob Møller kan ikke forestille sig, at rapporten fører til yderligere sanktioner.

- Min vurdering er, at der i EU er stærke kræfter, som er modstandere af yderligere sanktioner, og som i virkeligheden ønsker at slække på sanktionsregimet, siger han.

- Det er økonomiske betragtninger, der ligger bag. De spiller ikke så godt sammen med at straffe Rusland.

Efterforskerne siger, at de har identificeret 100 personer, som er mistænkt for at have deltaget i nedskydningen af passagerflyet. Det er dog uklart, hvem der afgav ordren.

Det BUK-missilsystem, som blev anvendt, var blevet flyttet til Ukraine fra Rusland og tilbage til Rusland umiddelbart efter nedskydningen. Det ukrainske område var kontrolleret af prorussiske separatister.

- Som gammel militærmand har jeg svært ved at forstå, at man bare lige låner sådan et våbensystem ud. Det var beregnet til at nedskyde de ukrainske fly, der ydede luftstøtte til den ukrainske hær, siger Karsten Jakob Møller.

- Det havde de succes med, indtil det pludselig gik galt. Det tyder på, at det er folk, der ikke er helt så professionelle, der står bag, siger han.

Den russiske militsleder Igor Girkin erklærede i begyndelsen, at hans tropper havde skudt noget ned, som de antog, var en ukrainsk militærtransport. Da han opdagede, at der var tale om et civilt fly, benægtede han al indblanding.

Kort tid efter nedskydningen blev Igor Girkin da også kaldt hjem til Rusland.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en møgsag for Rusland, konstaterer Karsten Jakob Møller.

Kreml sagde i en erklæring inden offentliggørelsen af efterforskernes rapport, at radardata viser, at flyet ikke blev skudt ned af en raket affyret fra de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stor overraskelse i Tyskland: Bayern...
bt.dk
Martin var på hyggelig tur i skoven:...
bt.dk
Er denne pølsevogn en øjebæ? Det...
bt.dk
Michael Laudrup færdig som træner på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx