Af - 08/03-15 12:06; Opdateret: 08/03-15 14:08

Mænd er mere selvoptagede end kvinderMænd er mere selvoptagede end kvinder

Et nyt studie viser, at mænd er mere narcissistiske og selvoptagede. De har blandt andet større tilbøjelighed til at udnytte andre og føle sig særligt privilegerede

storybild

(Billede: Polfoto)

Et nyt stort amerikansk studie viser, at mænd generelt er mere narcissistiske end kvinder.

Narcissisme eller selvoptagethed gør det svært at mennesker at se andre end sig selv, egne behov og egne interesser, og en gruppe forskere fra University Buffalo School of Management har set på, om dit køn har en betydning for, hvor selvoptaget du er.

Her er beviset: Kvinder kører bedre end mænd
Her er beviset: Kvinder kører bedre end mænd

De har undersøgt data fra mere end 475.000 forsøgsdeltagere i forskellige undersøgelser omhandlende narcissisme gennem tre årtier. Forsøget bliver publiceret i næste nummer af tidsskriftet Psychological Bulletin, og forskerne bag konkluderer, at mænd konsekvent scorer højere end kvinder, når det kommer til narcissisme og selvoptagethed.

- Narcissisme er associeret med en række forskellige problematiske karaktertræk. Blandt andet er det sværere at være i lange forhold, og narcissisme er forbundet med uetisk opførsel og aggressivitet, siger assisterende professor og Ph.d. Emily Grijalva, der er hovedforfatter til forsøget i en pressemeddelelse fra University at Buffalo.

- På samme tid ved man, at narcissisme øger selvtilliden, følelsesmæssig stabilitet og tendensen til at optræde som en leder, fortsætter hun, og gør opmærksom på, at forsøget dermed kan bruges til at forstå, hvorfor kønnene opfører sig forskelligt på de områder.

Gentleman eller stodder: Mandens hånd sladrer om hvordan han behandler kvinder
Gentleman eller stodder: Mandens hånd sladrer om hvordan han behandler kvinder

Forskerne bag forsøget har gennemgået mere end 355 slags forskelligt videnskabeligt materiale, og de har set på narcissistiske kønsforskelle på tre områder.

Ledelse og autoritet, ufejlbarlighed og ekshibitionisme samt følelsen af at have en særlig ret sammenlignet med andre.

Den største forskel mellem mænd og kvinder, handlede om retten til at føle sig særligt berettiget, og forsøget viste, at mænd er mere tilbøjelige til at udnytte andre og føle, at de har ret til særlige privilegier, sammenlignet med kvinder.

Næststørste forskel fandt forskerne i den del af forsøgsresultaterne, der handlede om ledelse og autoritet.

TV: Kvinder kaldes luder, skøge og møgso - men hvad kalder vi mænd?
TV: Kvinder kaldes luder, skøge og møgso - men hvad kalder vi mænd?

- Sammenlignet med kvinder, udviser mænd mere selvsikkerhed, og en større trang til at få magt, siger Emily Grijalva.

Til gengæld var der ikke nogen forskel på kønnene, når det kom til ekshibitionisme, og det vil sige, at mænd og kvinder ifølge forskerne har samme tendens til forfængelig adfærd.

Undersøgelsen har set på data fra universitetsstuderende fra 1990 til 2013, og forskerne fandt ikke noget, der tydede på, at vi bliver mere selvoptagede med tiden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx