Af - 17/06-16 13:36

Uhyggelig trend: Gravide teenagere ryger for at få mindre babyerUhyggelig trend: Gravide teenagere ryger for at få mindre babyer

Skræmte teenagere tror, det gør fødslen lettere.

storybild

Stadig flere australske teenagere ryger under graviditeten, men det er ikke fordi, de er ligeglade med sundhedsrisikoen.

Ifølge et nyt australsk forskningsprojekt, ryger de unge gravide kvinder, fordi de gerne vil have, at barnet bliver mindre, så de ikke skal opleve store smerter ved at føde et stort barn.

Tvillinger har brugt 1,2 mio. på at ligne hinanden: - Vi mangler ét sted
Tvillinger har brugt 1,2 mio. på at ligne hinanden: - Vi mangler ét sted

- Det er chokerende at ventende teenagere er mere bange for fødslen ved et stort barn, end de er ved at påføre barnet sundhedsrisici, der ved rygning blandt andet betyder større risko for at få et dødfødt barn samt forøget risko for at barnet får astma og allergi, siger Simone Dennis, der er assisterende professor ved Australian National University, til news.com.au.

Gravides blodtryk kan advare om farlig sygdom
Gravides blodtryk kan advare om farlig sygdom

Åsagen til at teenagerne er begyndt at ryge under graviditeten skal findes i, at de fuldstændig har fejlfortolket de advarsler, der står på cigaretpakkerne.

- De har læst på cigaretpakkerne, at rygning kan reducere dit ufødte barns vægt, hvilket åbenlyst ikke er sådan, advarslen skal tolkes, siger Simone Dennis.

En del af de undersøgte piger havde aldrig røget før, men muligheden for at få et mindre barn fik dem til at pulse på livet løs, udfra en forståelse af, at jo mere man ryger, jo større chance er der for, at advarslen bliver realiseret.

Forening kræver bødestraf, hvis du ryger her
Forening kræver bødestraf, hvis du ryger her

En anden årsag til rygningen blandt de gravide er, at pigerne gerne selv ville have små piger, fordi de mener, det er attraktivt at være lille, når man er pige.

- Vi fandt desuden ud af, at når en del af de unge piger fandt ud af, de skulle have en pige, så ville de gerne sikre sig, at deres barn blev lille, fordi det er deres opfattelse, at en lille pige er en god ting. Lille er charmerende, siger Simone Dennis til news.com.au.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx