Af - 03/03-14 23:15

Eksperter: Putin spiller højt spilEksperter: Putin spiller højt spil

Ruslands rolle som den stærke storebror i det tidligere sovjetiske lande truer det gamle kammeratskab.

storybild

Den russiske trussel om at invadere Ukraine er en voldsom overreaktion, mener flere danske eksperter. En invasion kan have konsekvenser for tryghedsfølelsen for alle de andre tidligere sovjet-lande. (Billede: Polfoto/AP/Mindaugas Kulbis)

En russisk militærindgriben i Ukraine kan rejse en tvivl om trygheden fra øst i alle de tidligere sovjet-lande.

Den russiske flåde i Sortehavet udstak i går eftermiddags en trussel om, at hvis ikke de ukrainske styrker på Krim-halvøen overgav sig inden klokken fire i morges dansk tid, ville russerne invadere.

- Jeg tror, at alle eksperter vil sige, at Putin overreagerer helt vildt, vurderer Mette Skak, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Ifølge Skak bør det give kuldegysninger i alle de tidligere sovjet-lande. Heriblandt som Hviderusland, Georgien og Armenien. Alle kan de være den næste i rækken som Putin vil tæske på plads.

Ingen kan vide sig sikker på deres selvstændighed, hvis Putin vælger at invadere Krim-halvøen. Især fordi, ingen af det russiske mindretal har været udsat for overgreb i nævneværdig grad.

Ukraine og Rusland i splid om krigsultimatum
Ukraine og Rusland i splid om krigsultimatum

- Det, Putin har at udsætte på det nye ukrainske styre, er, at det er kommet med et forslag om, at fjerne russisk som et officielt sprog. Det er selvfølgelig diplomatisk ubehændigt af dem, men det kan ikke forsvare en invaderingstrussel, siger Mette Skak til Metroxpress.

Leder for Center for Militærhistorie, Niels Bo Poulsen, vurderer også, at Putin går alt for hårdhændet til værks.

- Moskvas interesser i Ukraine er umiddelbart at få den samme situation som under det ny væltede ukrainske styre med Janokovitj i spidsen. Altså et Ukraine, der er vendt mere mod øst, end mod vest, siger centerlederen til metroxpress.

EU truer Rusland med sanktioner
EU truer Rusland med sanktioner

- Det er meget risikabelt spil - som at vinde en fodboldkamp ved bevidst at tage de røde kort.


LÆS OGSÅ: Krisen i Ukraine får aktiekurser til at falde

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx