Af Ritzau - 07/12-16 06:00; Opdateret: 07/12-16 11:25

EU-støtte i milliardklassen synes næsten spildt i UkraineEU-støtte i milliardklassen synes næsten spildt i Ukraine

Der har været meget begrænsede resultater af EU's støtte til Ukraine, der er kendt for korruption.

storybild

I vinteren 2014 gik tusindvis af ukrainerne på gaden for et tættere forhold med EU. Det affødte mange millioner i støttekroner fra EU. Men pengene har haft begrænset effekt grundet korruption, fastslår ny rapport. (Billede: Reuters/Gleb Garanich)

EU reagerede hurtigt i kølvandet på Majdan-revolutionen i Ukraine 2014, hvor tusindvis af ukrainere demonstrerede i kampen for et tættere forhold med Europa.

En økonomisk pakke på 11,2 milliarder euro over syv år skulle hjælpe det korruptions- og uroplagede land.

Men pengene har kun haft en meget begrænset effekt. Det konkluderer Den Europæiske Revisionsret i en ny rapport.

- EU tildelte og udbetalte store beløb hurtigt og uden først at have fastlagt en strategi, siger Szabolcs Fazakas, medlem af Den Europæiske Revisionsret og ansvarlig for rapporten.

Resultaterne er skrøbelige, og det står ikke klart, hvor de mange penge er blevet af.

Ifølge rapporten er det "den ustabile, lovgivningsmæssige og administrative kontekst", der har begrænset effektiviteten af EU's bistand.

Ukraine har siden revolutionen iværksat en række reformer for at få landet på ret køl. Men udfordringerne er stadig til at få øje på, siger Szabolcs Fazakas.

Her er det særligt rigmænd - de såkaldte oligarker - der grundet det politiske system i Rusland og Ukraine besidder en enorm politisk magt, der udgør en risiko.

- De udfordringer, som Ukraine står over for, påvirker stadig i høj grad reformprocessen, og risiciene i relation til de tidligere og nye oligarker er fortsat høje, siger han.

For mindre en måned siden lovede EU på et topmøde med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, at tildele Ukraine endnu en bistandspakke på 300 millioner euro.

Pakken uddeles på betingelse af et krav om fortsatte reformer og særligt af gasindustrien, hvor de ukrainske og russiske oligarker typisk har deres mange penge fra.

Reformkravet handler blandt andet om, at det ukrainske gasselskab Naftogaz skal splittes op, samt at Ukraine i højere grad skal benytte sig af vedvarende energi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
Blev ringet op af verdens største...
bt.dk
7 måneder efter skandalen: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx