03/12-15 16:21

EU overvejer midlertidig suspension af Schengen-reglerEU overvejer midlertidig suspension af Schengen-regler

Det handler især om at lægge pres på Grækenland for at få dem til at stramme grænsekontrollen, siger EU-kilde.

storybild

Sverige indførte midlertidig grænskekontrol i november (Billede: Polfoto)

Presset fra flygtninge og migranter, der søger mod Europa, er nu så voldsomt, at EU-landene overvejer at se på muligheden for at suspendere Schengen-samarbejdets åbne indre grænser for et eller flere medlemslande i op til to år.

Muligheden, der er nævnt i et oplæg udarbejdet af det luxembourgske EU-formandskab, skal diskuteres på EU's justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles fredag.

EU-præsident: Tyrkiet kan ikke løse alle vore problemer
EU-præsident: Tyrkiet kan ikke løse alle vore problemer

I oplægget fra EU-formandskabet bliver det foreslået, at ministrene inviterer EU-Kommissionen til at "gøre sig overvejelser om" forslag til, hvordan artikel 26, der handler om at suspendere de åbne indre grænser, kan bruges.

En EU-kilde i Bruxelles siger til Ritzau, at det først og fremmest handler om at sende et stærkt signal til Grækenland om, at de risikerer at blive suspenderet fra Schengen-samarbejdet, med mindre de strammer op på deres ydre grænsekontrol.

Merkel: Flygtningekrise kan true Schengen-aftale
Merkel: Flygtningekrise kan true Schengen-aftale

Det handler dermed for EU-landene om at lægge så stort pres på Grækenland, at EU undgår at gribe til den mest vidtgående mulighed og suspendere de åbne indre grænser, siger EU-kilden.

Omkring 700.000 flygtninge og migranter menes alene i år at være ankommet til EU via Grækenland.

EU-præsidenten indkalder til nyt topmøde om flygtninge
EU-præsidenten indkalder til nyt topmøde om flygtninge

Hvis EU-landene bakker op om oplægget, kan det samtidig bane vej for forlængelser af en række andre midlertidige grænsekontroller, som EU-landene har indført gennem de seneste måneder i forsøg på at kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter.

Ifølge det britiske dagblad Financial Times kommer EU-formandskabets udspil, fordi flygtninge- og migrationskrisen har afsløret "alvorlige mangler" ved Schengen-områdets ydre grænser i Grækenland til skade for hele det grænseløse Europa.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx