29/10-17 02:18; Opdateret: 29/10-17 06:21

Skandaleramt parti står til at blive Islands største ved valgSkandaleramt parti står til at blive Islands største ved valg

Med cirka halvdelen af stemmerne optalt står Selvstændighedspartiet til at blive det største parti i Island.

storybild

Det Grønne Venstreparti, der er anført af den 41-årige Katrin Jakobsdottir (i midten), er på forhånd spået gode chancer for at overtage statsministerposten. Reuters/Geirix/arkiv

Reykjavik. Med cirka 115.000 stemmer optalt ved valget i Island står Selvstændighedspartiet til at blive landets suverænt største parti. Valgstederne lukkede ved midnat dansk tid.

Det regerende Selvstændighedspartiet, der har statsminister Bjarni Benediktsson som leder, får opbakning fra 25 procent. Det viser en liveoptælling på hjemmesiden icelandmonitor.mbl.is.

- Vi vinder dette valg. Vi skal nu tage en dyb indånding og vente på det endelige resultat. Jeg er optimistisk omkring, at vi kan danne en regering, siger Benediktsson ifølge AFP.

Ved sidste valg fik partiet 29 procent af stemmerne.

Det Grønne Venstreparti står til 17,1 procent, hvilket er skuffende i forhold til, at partiet er blevet spået en tilslutning på mellem 20 og 25 procent.

Ved det seneste valg fik partiet 15,9 procent af stemmerne.

Det Grønne Venstreparti, der er anført af den 41-årige Katrin Jakobsdottir, var på forhånd spået gode chancer for at overtage statsministerposten.

Hun siger efter de indledende optællinger, at hun ikke vil udelukke at samarbejde med det nye Centerpartiet.

Centerpartiet står til 9,9 procent af stemmerne.

Det er anført af tidligere statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, der blev tvunget til at gå af på grund af beskyldninger om skatteunddragelse.

- Jeg udelukker intet. Men vores prioritet er at arbejde med partierne på venstrefløjen, siger Jakobsdottir til Reuters.

Hun indrømmer, at det måske ikke er muligt at forme en regering blandt centrum-venstrepartierne.

Socialdemokraterne står til en stor fremgang på 7,1 procentpoint. Partiet fik sølle 5,7 procent ved sidste valg og står nu til 12,8 procent.

Piratpartiet står til 9,2 procent - 5,3 procentpoint mindre end ved sidste valg.

At vælgerne på vulkanøen igen skal blande kortene til Altinget, som parlamentet hedder, skyldes partiet Lys Fremtid.

Det lille parti forlod koalitionsregeringen sidste måned, fordi statsministeren ikke havde informeret om, at hans far havde støttet en pædofilidømt mands forsøg på at få en ren straffeattest.

Ifølge optællingerne står Lys Fremtid til 1,1 procent af stemmerne. Dermed står partiet foreløbig til et tab på 6,1 procentpoint i forhold til valget i 2016.

Spærregrænsen lyder på fem procent.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Taxa-firma leder efter kunde: Kender...
bt.dk
Her er sidste deltager i 'Toppen af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx