Af - 08/03-14 11:04

Journalister får tæsk og anklages for at være spionerJournalister får tæsk og anklages for at være spioner

Ytringsfriheden er under pres, imens den ukrainske halvø Krim angiveligt gradvist overtages af Rusland.

Det er hverdag for journalister på den ukrainske halvø Krim at blive truet med våben og få frataget deres udstyr af Ruslandsvenlige styrker, og i går aftes blev en gruppe journalister overfaldet af soldater, der angiveligt var russiske kosakker eller i hvert fald russisk-sindede.

Det beretter flere journalister på det sociale medie Twitter.Bevæbnede mænd tager kontrol over missilanlæg på Krim
Bevæbnede mænd tager kontrol over missilanlæg på Krim
Det er imidlertid ikke første gang, at ukrainske journalister og udenlandske korrespondenter bliver truet og endda angrebet, skriver den ukrainske avis Kiev Post.

Samtidig bliver journalister, der skriver om situationen, beskyldt for at være spioner, og med den begrundelse frataget deres udstyr, skriver nyhedsbureauet AP.

Også Kiev Post-journalisten Christopher Miller er blevet beskyldt for at være spion, skriver han på Twitter:


Meget tyder dermed på, at pressefriheden og ytringsfriheden er under pres i området, som russiske styrker i de seneste uger gradvist har overtaget kontrollen med. Indtil videre uden at der er blevet løsnet så meget som et skud, på trods af, at en fremmed magt altså reelt tilsyneladende er i færd med at besætte ukrainsk territorium.

Så sent som i går tog bevæbnede mænd, der menes at være russiske, kontrollen med endnu et militært anlæg på Krim.

Ukraine-uro udskyder håndboldkvinders EM-kamp
Ukraine-uro udskyder håndboldkvinders EM-kamp

Borgerne på halvøen, hvor et flertal etnisk er russere og flere taler russisk end ukrainsk, skal efter planen stemme om, hvorvidt de vil forblive i Ukraine – eller hellere være en del af Rusland. Afstemningen skal finde sted allerede 16. marts.

Den er imidlertid blevet fordømt af en lang række vestlige ledere, fordi den ukrainske regering slet ikke er blevet inddraget i processen, der ifølge flere vestlige politikere er stærkt inspireret af Rusland.

Ukrainsk leder: Krim er og bliver ukrainsk
Ukrainsk leder: Krim er og bliver ukrainsk

I lyset af den verserende konflikt i Ukraine har Danmark besluttet at give et bidrag på omkring 800.000 kroner til Ukraine, oplyste Udenrigsministeriet tidligere i dag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx