Af Lars Dinesen - 05/10-15 07:16

Frankrig vil gøre diesel lige så dyrt som benzinFrankrig vil gøre diesel lige så dyrt som benzin

Den økonomiske fordel ved at hælde dieseldråber i tanken skal fjernes helt, mener regeringen.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Dige Jens)

Der skal være klimatopmøde i Paris til december, og Frankrigs regering har derfor travlt med at pudse egne klimafjer, inden alverdens statsledere kommer på besøg til hårde forhandlinger.

Ifølge miljø- og transportminister Ségolène Royal ønsker regeringen inden for de kommende år at hæve afgiften på diesel gradvist, så der om fem år ikke længere er nogen økonomisk fordel ved at købe diesel frem for benzin.

- Vi bliver nødt til at bevæge os væk fra brugen af diesel snart. Vi vil udfase dieselens afgiftsfordel over de næste fem år, sige hun til tv-stationen France 5.

Hovsa: Tankstationer byttede rundt på benzin og diesel
Hovsa: Tankstationer byttede rundt på benzin og diesel

Over halvdelen af Frankrigs biler kører på diesel, hvor den økonomiske fordel er cirka 0,15 euro per liter i forhold til benzin.

Det svarer til godt en krone, og derfor er det cirka 50-60 kroner billigere at fylde tanken for ejere af dieselkøretøjer.

Frankrigs regering vil udnytte, at dieseloliens ry på det seneste er blev sværtet endnu mere til.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fremlagde for år tilbage beviser for, at dieselpartikler er sundhedsskadelige og kræftfremkaldende for mennesker.

Og den seneste måned har afsløringer af Volkswagens snyd med udledning fra dieselbiler givet miljøfortalere endnu flere argumenter på hånden.

En ændring af afgiften på diesel kommer til at indgå i forhandlingerne om næste års budget.

Volkswagen vil indkalde 11 millioner biler
Volkswagen vil indkalde 11 millioner biler

Pengene fra den højere afgift skal bruges på at gøre det billigere for franskmænd at købe mindre svinende køretøjer, mener den socialistiske regering.

Bystyret i hovedstaden Paris har allerede lavet tiltag, der skal mindske og på sigt forbyde dieselkøretøjer i byernes by.

Sidste søndag var byens centrale gader endda helt blottet for biler, da der blev holdt bilfri søndag. Målinger på dagen viste, at luftkvaliteten straks blev markant bedre i millionbyen.

LÆS OGSÅ: 700.000 Seat-biler er udstyret med snydesoftware

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lynfyret i Superliga-klub - nu har...
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Bil med farlige stoffer brudt i brand
bt.dk
Støjberg efter minister-exit: Min...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx