Af Lars Dinesen - 24/08-14 20:11

Enhedslisten støtter dansk våbenfly til kurdere i IrakEnhedslisten støtter dansk våbenfly til kurdere i Irak

Alle partier i Folketinget støtter nu op om at sende Hercules-fly med lette våben til Irak som dansk bidrag.

storybild

(Billede: Polfoto/FRANDSEN FINN)

Enhedslistens hovedbestyrelse har søndag godkendt, at folketingsgruppen må stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly.

Det skal dog godkendes endeligt af det samlede folketing ved en hastebehandling på onsdag, om Danmark sender et militært C-130 Hercules-transportfly med lette våben som dansk bidrag til USA's aktion i det nordlige Irak, hvor kurderne er presset af islamisterne i Islamisk Stat (IS).

London: Halshugning er landsforræderi
London: Halshugning er landsforræderi

Våbnene og ammunitionen skal gå til de kurdiske oprørere, der forsøger at nedkæmpe IS.

- Jeg er glad for, at hovedbestyrelsen har bakket op om folketingsgruppens holdning om, at vi kan støtte, at Danmark bidrager med et transportfly, som skal transportere våben og ammunition frem til de trængte kurdiske styrker i Nordirak, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Selvmordsterrorister slår til i Bagdad og Tikrit
Selvmordsterrorister slår til i Bagdad og Tikrit

Søndag fik regeringen dermed støtte fra alle Folketingets partier, efter at de resterende partier har tilkendegivet deres accept ved et møde i torsdags i Udenrigspolitisk Nævn.

Mandag fremsætter regeringen sit beslutningsforslag om at sende flyet til Irak med lette våben og soldater, som skal beskytte flyet. Og hjælpen kan ikke nå hurtigt nok frem, lyder det.

Borgmester vil kigge på om Københavnerne har givet penge til sharia-støtte
Borgmester vil kigge på om Københavnerne har givet penge til sharia-støtte

- Islamisk Stat er en af de værste bevægelser, verden længe har set, og det er afgørende, at de trænges tilbage og ikke får held til at begå nye forbrydelser mod menneskeheden.

Regeringen vil sende transportfly og livvagter til Irak
Regeringen vil sende transportfly og livvagter til Irak

- Det skal understreges, at vores støtte til denne begrænsede aktion ikke er en støtte til, at Danmark engageres i en militær indgriben i Irak, men alene en støtte til at hjælpe kurderne med at blive i stand til selv at forsvare sig mod Islamisk Stat. Vi skal ikke ind i en ny krig i Irak, siger han.

Avis: Islamisk Stat har en fraktion i Danmark
Avis: Islamisk Stat har en fraktion i Danmark

I 2011 støttede Enhedslisten, at danske F16-fly skulle i aktion mod Libyens hær, men efter knap to uger valgte man at trække støtten efter stor diskussion i partiet.

Det skete, fordi partiet mente, at man overskred FN-mandatet ved at være involveret i en borgerkrig på oprørernes side med det formål at vælte Libyens daværende leder Muammar Gaddafi.

LÆS OGSÅ: USA trodser trusler: Fortsætter bombninger af IS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx