17/12-17 14:19

Putin kalder modstanders politik for kupforsøg inden valgPutin kalder modstanders politik for kupforsøg inden valg

Præsident Vladimir Putin ventes at opstille ved valg og blive valgt for endnu seks år.

storybild

Russisk politi slæber en tilhænger af den fremtrædende oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj væk. Navalnyj får ikke lov til at stille op ved Ruslands præsidentvalg den 18. marts. Reuters/Maxim Shemetov

Stockholm. Det tages for givet, at præsident Vladimir Putin genopstiller ved Ruslands præsidentvalg, som skal finde sted den 18. marts i henhold til en beslutning truffet af parlamentets overhus op til weekenden.

- Valgkampen indledes mandag, skriver russiske nyhedsbureauer, som citerer senatorer i overhuset.

- I henhold til vores beregninger, så er der allerede 23 personer, som har givet udtryk for, at de gerne vil opstille ved præsidentvalget, siger Ella Pamfilova, som leder Den Centrale Valgkomité til Interfax.

Uafhængige kandidater skal indsamle 300.000 underskrifter, før de kan opstille.

Den fremtrædende oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj får ikke lov at stille op til valget. Til et spørgsmål om Navalnys opstilling sagde Putin for nylig på en pressekonference:

- Vil I have kupforsøg? Vi har været gennem det. Vil I virkelig tilbage til alt det? Jeg er sikker på, at det overvældende flertal af russiske borgere ikke ønsker dette.

Navalny har brugt et år på at skaffe underskrifter. Han siger, at han bliver retsforfulgt af politiske grunde.

Navalnyj er blevet kendt for at kritisere og bekæmpe korruption, og han har i vid udstrækning ført kampagne mod Ruslands politiske ledere med kritiske videoer og indlæg på internettet.

- Navalnyjs internetkampagne understreger, at magthaverne i Kreml ikke er i stand til at hindre, at frie ytringer via internettet når til millioner af russere, siger den uafhængige journalist Andrej Soldatov til det norske nyhedsbureau NTB.

- De politiske ledere er paranoide, og de forstår ikke, hvorfor de ikke kan kontrollere internettet, som hele tiden udvikles med ny teknologi. Lige nu handler alt om YouTube, og hvordan det kan kontrolleres. Det gør dem desperate og nervøse, tilføjer han.

Soldatov har sammen med Irina Borogan skrevet en bog om de russiske lederes kamp mod internettet. Han får støtte fra professor i statsvidenskab Daniel Treisman ved University of California.

- Jeg tror, at regimet i Rusland er bekymret for internettet. Jeg er ikke så sikker på, at de har en sammenhængende strategi for at håndtere det, siger han til NTB.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Fie Laursen flyttet sammen med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx