10/09-17 12:25

Bittersødt: 13-årig piges organer har reddet et rekordhøjt antal menneskerBittersødt: 13-årig piges organer har reddet et rekordhøjt antal mennesker

- Vi er sikre på, at hun ville være meget stolt af sin arv.

storybild

Jemima Layzell døde uventet som 13-årig. Hendes organer er blevet doneret til otte personer.

Jemima Layzell, som døde uventet af en pulsåreuvidelse i hjernen, har hjulpet et rekordhøjt antal mennesker gennem organdonation. Hendes forældre opfordrer nu andre familier til at tage den svære samtale.

En 13-årig britisk piges uventede død har ikke kun været tragisk. Hendes organer er nemlig blevet transplanteret til otte mennesker, hvilket er det højeste antal i organdonationens historie. Det skriver The Guardian.

Jemima Layzell døde pludseligt af en pulsåreudvidelse i hjernen i marts 2012. Få uger forinden havde familien drøftet organdonation, efter at en ven af familien mistede livet i en bilulykke.

»Vores ven var registeret som donor, men organerne kunne ikke bliver doneret på grund af omstændighederne,« siger Jemimas mor Sophy Layzell til The Guardian:

»Jemima havde ikke hørt om organdonation før. Hun syntes, at det lød lidt foruroligende, men forstod samtidig, hvor vigtigt det var.«

Selv om beslutningen var hård, fortryder Jemimas forældre ikke deres valg. Jemimas hjerte, tyndtarm og bugspytkirtel er blevet transplanteret til tre mennesker, og to andre har fået hendes nyrer. Hendes lever blev delt i to og doneret til to patienter, mens en ottende fik hendes lunger.

De otte modtagere kommer fra hele England, og fem af dem er børn.

Jemima faldt om under forberedelserne til sin mors 38-års fødselsdag og døde på hospitalet fire dage senere. Pulsåreudvidelser i hjernen sker sjældent hos børn. Der er ingen symptomer før pulsåren brister, men når det sker, forårsager det en livsfarlig blødning i hjernen. Risikoen for, at overlevende patienter bliver varigt hjerneskadede, er stor.

Jemima Layzells familie har efter deres datters død sat en fond op i hendes navn, som har til formål at hjælpe mennesker, der overlever pulsåreudvidelse i hjernen, og arbejder for at fremme organdonation.

»Det er vigtigt, at familier taler om organdonation. Alle forældre vil instinktivt have lyst til at sige nej, fordi vi er programmerede til at beskytte vores børn. Det er kun fordi, vi havde forudgående kendskab til Jemimas holdning, at vi var i stand til at sige ja,« siger Sophy Layzell.

Kort tid efter Jemimas død, så familien en udsendelse om børn, som ventede på at få en hjertetransplantation.

»Vi blev bekræftet i, at det at sige nej ville have betydet, at otte menneskers chance for at overleve ville blive mindre. Noget som især var bekræftende for Jemimas far, som havde svært ved at donere hendes hjerte,« siger Sophy Layzell til BBC:

»Jemima var dejlig – klog, sjov, medfølende og kreativ – og vi er sikre på, at hun ville være meget stolt af sin arv.«

Sidste år døde 457 briter, mens de ventede på organtransplantation. I samme periode døde 29 danskere på organventelisten.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

AC sables ned efter brøler:...
bt.dk
Bendtners store kærlighed på...
bt.dk
Indbyggere kæmpede med kræft og...
bt.dk
Banedanmark efter forsinkelser landet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx