Af Ritzau - 05/01-17 18:42; Opdateret: 05/01-17 19:39

Sveriges fyrværkeribranche vil stoppe salg af raketterSveriges fyrværkeribranche vil stoppe salg af raketter

Salgsperioden for fyrværkeri omkring nytår skal forkortes, lyder et forslag efter kaos nytårsaften.

storybild

Efter kaos nytårsaften vil den svenske fyrværkeribranche nu forbyde salg af klassiske nytårsraketter, skriver TT. Her ses et billede fra fyrværkerifestivalen i Tivoli i København 25. december. (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Nytårsaften i Sverige udviklede sig nogle steder så farligt, at den svenske fyrværkeribranchen nu vil stoppe salget af klassiske raketter.

Derudover foreslår branchen, at salgsperioden omkring nytår bliver forkortet, og der skal være klarere regler for, hvornår fyrværkeri må affyres.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Det er nogle af forslagene fra fyrværkeribranchens nationale sammenslutning, der holdt krisemøde i Kungsbacka torsdag.

Krisemødet kom i stand efter hændelser nytårsaften, hvor der blandt andet blev affyret raketter mod mennesker, dyr og busser.

- Vi tror ikke på et totalforbud af fyrværkeri. Vi tror, at det vil have negative konsekvenser. De forslag, som vi er kommet med, mener vi, er vejen frem, siger Erik Nilsson, der er formand for Sveriges Fyrværkeribrancheforbund, SFB, til TT.

Repræsentanter fra branchen mødtes i Kungsbacka for at lave en handlingsplan.

Planen indeholder et forslag om et forbud mod at sælge klassiske nytårsraketter på pinde, der flyver ved hjælp af en indbygget drivladning.

Den type fyrværkeri er eksempelvis forbudt i Norge og anses for at være risikabel at affyre og uforudsigelig, skriver SVT.

- Vi har set at disse raketter kan forårsage alvorlige skader, og da de stoppede salget i Norge faldt skaderne drastisk, siger Nilsson til det svenske nyhedsbureau.

Branchen vil også begrænse den periode, hvor der må købes fyrværkeri. På den måde skal salget ikke ske langt tid i forvejen.

Derudover efterspørger SFB, at det bliver gjort klart, hvornår de svenske forbrugere må affyre fyrværkeri.

I Finland må man eksempelvis nytårsaften affyre fyrværkeri af mellem klokken 18 og 02 ifølge TT. Der bør være nogle lignende regler i Sverige, mener Nilsson.

I Danmark må man købe fyrværkeri fra den 15. til 31. december og fyre fyrværkeriet af fra den 27. december til og med 1. januar.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stod bag kæmpe OL-sensation: Derfor...
bt.dk
Tre biler går op i røg i Ishøj:...
bt.dk
Tusinder af danskere stod i kø for at...
bt.dk
Gravid tv-dommer måtte trække sig fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx