Af Maja Grønholdt Jensen - 05/12-15 21:08

Connie Hedegaard: Fortsat dybe uenigheder ved COP21Connie Hedegaard: Fortsat dybe uenigheder ved COP21

Trods gode fremskridt er der langt til en aftale ved klimaforhandlinger, mener tidligere minister og kommissær.

storybild

(Billede: Christophe ena)

Det er et godt tegn, at der lørdag er blevet offentliggjort et udkast til en aftaletekst ved FN's klimakonference i Paris.

Men der er stadig lang vej til målet om en bindende aftale, vurderer tidligere klimaminister og EU's tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, der følger forhandlingerne som bestyrelsesformand for tænketanken Concito.

- Der er mange hårde dage og nætter forude, vurderer hun over for Ritzau på telefonen fra Paris.

Danmark hånes på klimatopmøde for at sænke ambitioner
Danmark hånes på klimatopmøde for at sænke ambitioner

- Men det positive er, at man er lykkedes med at få teksten videre, selv om det havde været rart, hvis den havde været lidt mindre, og der ikke havde været så mange uenigheder tilbage, tilføjer hun.

Connie Hedegaard var som klimaminister med ved forhandlingsbordet ved COP15 i København i 2009, hvor målet om en bindende aftale ikke blev nået.

Og trods reservationerne medgiver hun, at forudsætningerne for at nå det resultat er bedre denne gang.

- Der er bedre muligheder, der er en større vilje, der er en større erkendelse af, at det skal gøres. Når det så er sagt, så er det stadigvæk hele verden, der skal blive enige, og man må ikke undervurdere den modstand og den nervøsitet, der kan være, siger hun.

Regeringen sløjfer skatteforslag efter kritik fra fonde
Regeringen sløjfer skatteforslag efter kritik fra fonde

Det er især antallet af kantede parenteser, som i aftaleudkastet markerer forhandlernes fortsatte stridspunkter, der bekymrer Connie Hedegaard.

- Det kan lyde uskyldigt, når man siger, at der er nogle uenigheder, der er skrevet i firkantede parenteser, men det er nogle virkelig fundamentale spørgsmål, siger hun.

Hun fremhæver finansieringen af klimaindsatsen, aftalens juridiske karakter og engagementet på tværs af de 195 lande som vigtige udeståender, før ressortministrene på mandag overtager forhandlingerne fra embedsmændene.

Connie Hedegaard oplever selv en positiv stemning på konferencen, og hun tror også på, at den kan ende med en bindende aftale.

- Det burde være muligt. Men man må aldrig undervurdere, at der under alt det, der ser pænt ud, også er nogle der ikke har travlt med at få en klimaaftale - og hvad det betyder for processen, at man også skal have dem med, påpeger hun.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Magasin spår: 25 gaver, der vil ligge under dit juletræ

LÆS OGSÅ: Iskold luft: Rusland fortsætter flyvninger nær tyrkisk grænse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx