Af Lars Dinesen - 22/09-15 20:01

EU vedtager at fordele 120.000 flygtninge i EuropaEU vedtager at fordele 120.000 flygtninge i Europa

Den sunde fornuft har tabt i dag, tweeter indenrigsminister fra Tjekkiet, der stemte imod flygtningefordeling

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Flindt Pedersen Rasmus)

EU-landene har med stort flertal besluttet at gennemtvinge en fordeling af 120.000 flygtninge i Europa trods voldsomme protester fra flere østeuropæiske lande.

Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn stemte imod beslutningen, mens Finland undlod at stemme, da fordelingen tirsdag blev besluttet på EU's justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles.

- EU er bygget på solidaritet imellem medlemslandene, men også på solidaritet over for folk, der behøver beskyttelse, siger udenrigs- og immigrationsminister Jean Asselborn fra det luxembourgske EU-formandskab.

De europæiske indenrigsministre var under pres for at nå en aftale, så et ekstraordinært EU-topmøde onsdag for EU's stats- og regeringschefer ikke skulle ende i et slagsmål om fordelingen af flygtninge.

EU enes trods protest om at fordele 120.000 flygtninge
EU enes trods protest om at fordele 120.000 flygtninge

Tjekkiets indenrigsminister, Milan Chovanec, advarer om, at en tvungen fordeling af flygtninge i Europa ikke vil komme til at fungere.

- Vi vil snart se, at kejseren ikke har noget tøj på. Den sunde fornuft har tabt i dag, tweeter han efter afstemningen.

Jean Asselborn siger, at han er overbevist om, at alle lande - også dem, der er imod beslutningen - vil føre planen om at fordele 120.000 flygtninge ud i livet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de vil implementere denne beslutning fuldt ud, som de plejer at gøre, og som vi alle plejer at gøre, i fuld respekt for fællesskabets love, siger Asselborn.

DF fastholder: Terrorister er måske kommet til Danmark
DF fastholder: Terrorister er måske kommet til Danmark

Sædvanligvis forsøger EU-landene at finde løsninger, som alle kan leve med. Tirsdagens vedtagelse er sket med såkaldt kvalificeret flertal, hvor det er muligt med tilstrækkeligt mange lande bag at gennemtrumfe en beslutning.

Nogle eksperter har på forhånd advaret om, at en fordeling af flygtninge er så sensitivt et spørgsmål, at det kan skabe en kløft mellem landene ved at overtrumfe et mindretal.

Men Jean Asselborn mener, at det havde været værre ikke at være i stand til at træffe en beslutning på tirsdagens møde.

KL og regeringen drøfter flygtninge under forhandlinger
KL og regeringen drøfter flygtninge under forhandlinger

- Hvis vi ikke havde gjort det, var Europa blevet endnu mere delt, og vores troværdighed ville have været endnu mere undermineret, siger den luxembourgske EU-formand.

- Nogle vil sige, at Europa er delt, fordi beslutningen ikke blev vedtaget med enstemmighed.

- Men vi er i en nødsituation. EU bliver beskyldt for ikke at rykke hurtigt nok i sine beslutninger. Så vi var nødt til at træffe denne beslutning i dag, siger Asselborn.

LÆS OGSÅ: 1500 personer har søgt dansk asyl i løbet af 14 dage

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx