14/09-13 18:39

Oprørere raser over aftale: Gå ad helvede tilOprørere raser over aftale: Gå ad helvede til

De syriske oprørere mener, at international plan forhindrer, at Assad kan straffes for at bruge kemiske våben.

storybild

Salim Idris. (Billede: Polfoto/AP)

Der er skuffelse blandt de syriske oprørere over den aftale, som Rusland og USA har indgået om at eliminere de kemiske våben i Syrien.

Salim Idris, der er leder for oprørernes militære råd, siger, det er et slag mod den to et halvt år lange opstand mod præsident Bashar al-Assads regime.

Han mener, at den russisk-amerikanske aftale vil gøre det muligt for Assad undgå at blive stillet til ansvar for et angreb med kemiske våben mod en forstad til Damaskus i sidste måned, som dræbte hundredvis af mennesker.

LÆS OGSÅ: USA og Rusland: Aftale om kemiske våben klar

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og hans russiske kollega. Sergej Lavrov, enedes tidligere lørdag efter tre dages forhandlinger om at fjerne de kemiske våben i Syrien.

- Vi har fortalt vore venner, at regimet er begyndt at flytte dele af de kemiske våbenlagre til Libanon og Irak. Vi sagde til dem, at de ikke skulle lade sig narre, fortæller Idris.

Han siger, at det har stået på de seneste dage, fordi Assad-styret vil sikre, at de kemiske våben slipper uden om FN-inspektion.

Det er en oplysning, som ikke umiddelbart kan bekræftes af uafhængige kilder.

- Hele dette initiativ interesser os ikke. Rusland er partner til regimets drab på det syriske folk. En forbrydelse mod menneskeheden er begået, og der nævnes ikke noget om at stå til regnskab, påpeger Idris.

LÆS OGSÅ: Fredelig løsning: Syrien opgiver kemiske våben

Han siger, at oprørene vil få svært ved at hjælpe FN-inspektører i at nå frem til de kemiske våbenlagre. For der er ingen kemiske våben i de oprørskontrollerede områder, kun i de dele af landet, som regimet kontrollerer. Men han vil ikke afvis assistance.

Et andet medlem af det militære råd, Qassim Saadeddine, er mere direkte i sin fordømmelse.

- Lad Kerry-Lavrov-planen gå ad helvede. Vi afviser den og vil ikke beskytte inspektørerne eller lukke dem ind i landet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Den er god nok: Dette fags eksamen...
bt.dk
Dansk tv-vært trækker sin datter fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx