03/12-15 15:40

Fransk vært bekymret over snegletempo på klimatopmødeFransk vært bekymret over snegletempo på klimatopmøde

Verdens ledere lovede mandag kamp mod klimaændringer. Men budskabet er ikke nået ned til forhandlere på COP21.

Bildstrecke im Grossformat »

Trægheden og pindehuggeriet har sænket sig over klimatopmødet i Paris, efter at 150 stats- og regeringschefer ved åbningen af COP21 i mandags holdt flammende og entusiastiske taler om den nødvendige kamp mod klimaændringer.

Embedsmændene, som skal forvandle den 54 sider lange forhandlingstekst til et håndterligt dokument, før ministre fra hele verden overtager på mandag, kommer næsten ikke ud af stedet.

Udstiller hykleri: Aktivister laver falske reklamer under klimatopmøde
Udstiller hykleri: Aktivister laver falske reklamer under klimatopmøde

Torsdag morgen fremlagde forhandlingslederne efter flere dages armlægning en ny tekst, som er skåret ned med blot fire sider. Dermed udestår stadig hundreder af skarpe parenteser - læs: uenigheder.

Frustrationen fik onsdag aften formanden for COP21, den franske udenrigsminister Laurent Fabius, til at fyre op under de delegerede.

- Mit budskab er klart: Vi må accelerere processen, for der er stadig masser af arbejde at gøre. Mulighederne for kompromis må findes hurtigst muligt, sagde Fabius ifølge AFP.

Klimatopmøde i Paris: Sådan gik første dag
Klimatopmøde i Paris: Sådan gik første dag

Også den ene af de to forhandlingsledere, amerikanske Daniel Reifsnyder, mindede forhandlerne om deres opgave i Paris.

- Vi er ikke i nærheden af de fremskridt, vi skulle gøre på nuværende tidspunkt, sagde Reifsnyder.

Klimapolitisk rådgiver Jens Mattias Clausen fra Greenpeace er heller ikke imponeret over fremdriften.

Løkke tror på en brugbar aftale på klimatopmøde i Paris
Løkke tror på en brugbar aftale på klimatopmøde i Paris

- Om de langsigtede klimamål er der ny tekst, som er langt lettere at forstå. Men det går alt for langsomt, og spørgsmålet er, om det franske formandskab træder ind i forhandlingerne - og hvornår, siger han fra Paris.

Der synes dog at være voksende enighed blandt landene om, at en global klimaaftale skal genvurderes hvert femte år for at sikre, at indsatsen er tilstrækkelig i forhold til videnskabens anbefalinger.

- Men det helt store spørgsmål er, hvornår det skal begynde. Det er afgørende for os er, at disse reviews begynder før 2020, ellers låser man sig fast i rigtig tid, siger Jens Mattias Clausen.

Klimatopmøde i Paris: Derfor er det vigtigt
Klimatopmøde i Paris: Derfor er det vigtigt

En ny opgørelse fra Germanwatch i Bonn udpeger Serbien, Bosnien og Afghanistan som de lande, der blev hårdest ramt af ekstremt vejr i 2014. De efterfølges af Filippinerne, Pakistan, Bulgarien, Nepal, Burundi, Bolivia og Indien, fremgår det af 2016 Global Climate Risk Index.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx