Af Susanne Johansson - 09/12-17 20:15

Dyrenes redningsmand chokeret af grusomt syn i krigsramt zooDyrenes redningsmand chokeret af grusomt syn i krigsramt zoo

Hans store øjne var udslukte. Kroppen indsunken og forkommen. Ved den mindste lyd, fór han sammen.

storybild

Sådan så løven Simba ud, da Amir Khalil første gang mødte ham i Mosuls forladte zoologiske have. 40 af havens dyr var døde, enten dræbt eller af sult. Kun Simba og bjørnen Lula var tilbage.  (Billede: SAFIN HAMED)

I dag - et halvt år senere - er løven Simba tilbage i sin majestætiske og stolte form. Han behøver ikke være bange mere. Takket være én mand og hans utrættelige kamp. 52-årige Amir Khalil.

Med kuglerne flyvende omkring ørerne i krigszonerne, er Amir Khalil på en livsfarlig mission for at redde dem, de fleste glemmer i kampens hede. De firbenede.

»Mennesket har trods alt muligheden for at flygte. Det har et dyr fanget i et bur i zoologisk have ikke,« siger ildsjælen Amir Khalil til The Telegraph.

Siden han var 25 år, har han været en del af den østrigske hjælpeorganisation 'Four Paws' - fire poter - og dedikeret sit liv til at redde dyr fra tragiske - menneskeskabte - skæbner.

Der har været dansende bjørne fra Bulgarien, hjemløse hunde i Rumænien, arbejdselefanter i Zimbabwe.

Nu er behovet for hjælp eksploderet.

Amir Khalil med tigeren Laziz, som han var med til at evakuere fra en zoologisk have i Gazastriben.  (Billede: MENAHEM KAHANA/AFP)

Foto af Simba fra slutningen af marts, hvor dyrevelfærdsorganisationen 'Four Paws' vendte tilbage til Mosul for at gøre et nyt forsøg på at redde Simba og Lula. (Billede: AHMAD GHARABLI/AFP)

De seneste års krige og eksplosive konflikter i bl.a. Mellemøsten og Ukraine har kostet skræmmende mange menneskelige ofre. Men i krigens ruiner befinder sig også firbenede ofre. Ét af dem den treårige løve Simba.

Han blev født - og voksede op - i den irakiske by Mosuls zoologiske have stort set samtidig med, at kampe mellem Islamisk Stat og den irakiske hær forvandlede byen til en krigszone og sendte mere end en halv mio. mennesker på flugt fra dét, Islamisk Stat havde udråbt til 'kalifatets hjerte'.

Lige siden har bomber regnet ned over Mosul og kamphandlinger været hverdagskost i de to parters kamp om kontrollen over Mosul. Kampe, der dag for dag blev intensiveret og først for kort tid siden afsluttet.

Det var i februar 2017, at Amir Khalil ifølge The Telegraph drog til Mosul. Flere lokale havde kontaktet ham. 40 af dyrene fra byens zoologiske have var døde. Nu var der kun to tilbage. Bjørnen Lula og løven Simba.

Kampene i byen var så voldsomme, at kun nødhjælpsarbejdere fik adgang til krigszonen. Derinde hvor zoo'en lå.

Synet, der mødte ham, var grusomt. Ikke alene var buret var så lille, at Simba knap havde plads til at bevæge sig. Foran buret lå også resterne af hans mor. Drevet af sult havde hun først dræbt løvefar. Siden døde hun selv.

»Stanken var forfærdelig,« siger Amir Khalid til The Telegraph.

»Forestil dig, hvordan det har været for ham. 60 dages uafbrudt krig, kugler, eksplosioner. Vi mennesker kan høre og forstå, at der er krig. Det kan dyr ikke.«

Disse to løveunger reddede Amir Khalil i 2015, hvor de blev fundet i en flygtningelejr i Gazastriben. De var døden nær af sult, fordi deres ejer ikke længere havde råd til at fodre dem.  (Billede: MAHMUD HAMS/AFP)

Bjørnen Lula er i dag også kommet i sikkerhed langt væk fra Mosul.  (Billede: SAFIN HAMED/AFP)

Men første forsøg på en redningsaktion blev kort. Mens Khalil befandt sig foran Simbas bur, klar til at bedøve ham og bære ham over i den bil, Amir Khalil havde anskaffet til lejligheden, sprang en selvmordbomber fra Islamisk Stat sig selv i luften udenfor dét, der engang var  zoologisk have. Han var tvunget til at forlade byen. Den var for farlig for mennesker.

Fire dage senere vendte han og fire medarbejdere fra 'Four Paws' velforberedte tilbage. Denne gang med med et sikkerhedshold, to bure, tre skudsikre biler og en lastbil til at fragte dyrene på.

Forsøg efter forsøg mislykkedes. Selv om redningsholdet havde alle papirer i orden - både egne og dyrenes - blev de stoppet ved de mange checkpoints på vej mod grænsen. Hver gang blev de sendt tilbage til Mosul.

Efter ni dage var Amir Khalid desperat, forsøgte at få myndighederne til at forstå alvoren.

»Hvis du vil gøre noget for dyrene, så brug to kugler,« lød deres svar.

Amir Khalil er uddannet dyrlæge. Her undersøger han en abe, som blev reddet fra en zoologisk have i Gazastriben i sommeren 2016.  (Billede: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/Reuters)

De to løveunger Mona og Max som i 2015 blev reddet fra en flygtningelejr i Gazastriben.  (Billede: MAHMUD HAMS/AFP)

På tiende dagen lykkedes det. I en anden lastbil - forklædt som grøntsags leverance - lykkedes det Amir Khalid og hans hold at smugle bjørnen Lula og løven Simba over grænsen og i sikkerhed.

I et halvt år har de været væk fra krigen. Har samlet kræfter og fundet tilbage til de dyr, de var engang.

»Nu behøver Simba ikke være bange mere. Han kan igen være en stolt løve,« siger Amir Khalid til The Telegraph.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tallene eksploderer: Nu må tusindvis...
bt.dk
Ikonisk dansk band leverede kongelig...
bt.dk
Chelsea Clinton og Ivanka Trump var...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx