17/03-14 22:53

Tidligere sovjetleder Mikhail Gorbatjov blåstempler Krim-afstemningTidligere sovjetleder Mikhail Gorbatjov blåstempler Krim-afstemning

Sovjets sidstepræsident, Mikhail Gorbatjov, fordømmer vestlige sanktioner og hylder Krim-vælgernes frie vilje.

storybild

Sovjets sidstepræsident, Mikhail Gorbatjov, fordømmer vestlige sanktioner og hylder Krim-vælgernes frie vilje. (Billede: Polfoto)

De seneste uger er kritikken haglet ned over den russiske præsident, Vladimir Putin, på grund af folkeafstemningen på den ukrainske halvø Krim, hvor vælgerne har stemt om at blive en del af Rusland.

Putin anerkender Krims selvstændighed
Putin anerkender Krims selvstændighed

Men nu kommer Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, ham til undsætning. Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax, mener Gorbatjov, at beslutningen om, at Krim skal være en del af Rusland, er den rigtige.

- Dette er sket på baggrund af folkets frie vilje, siger han og byder dermed folkeafstemningen velkommen, da den "endte succesfuldt med at møde forventningerne fra folket på Krim".

Krims premierminister er på EU's sorte liste
Krims premierminister er på EU's sorte liste

I 1954 overdrog den daværende sovjetleder Nikita Khrusjtjov Krim til den ukrainske sovjetrepublik, og i 1992 fik Krim status som autonom republik i Ukraine efter Sovjets sammenbrud. Derfor mener Gorbatjov, at beslutningen blev taget over hovedet på folket, men nu har vælgerne på Krim selv besluttet at rette den fejltagelse.

- Vi bør byde deres beslutning velkommen i stedet for at indføre sanktioner, siger han og henviser til de sanktioner, som både EU og USA har indført.

Ukrainere frygter nu  russiske bombardementer af Kijev
Ukrainere frygter nu russiske bombardementer af Kijev

USA har indført sanktioner mod 11 russere og ukrainere, der beskyldes for støtte Ruslands militære indgriben på Krim, mens EU's 28 udenrigsministre mandag har besluttet at indføre sanktioner mod 21 politikere og militærfolk i Rusland og på Krim.

- De må have en meget god grund til at indføre sådanne sanktioner. Desuden skal beslutningen være støttet af FN, siger Gorbatjov.

Rusland: Vi indfører særlige skatteregler
Rusland: Vi indfører særlige skatteregler

EU-ministrene benyttede også lejligheden til at opfordre til en hurtig udsendelse af en overvågningsmission fra Den Europæiske Sikkerheds- og Samarbejdsorganisation (OSCE) til Ukraine og Krim. OSCE's hidtidige mission med omkring 60 ubevæbnede observatører i Ukraine sluttede søndag og blev flere gange nægtet adgang til Krim.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx