Af Ritzau - 12/04-17 02:54; Opdateret: 12/04-17 03:28

Nato-chef erkender behov for at opfylde Trumps kravNato-chef erkender behov for at opfylde Trumps krav

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, regner med at kunne overbringe USA's præsident gode nyheder på møde.

storybild

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg (foto), er enig med USA''s præsident om, at medlemslandene skal øge deres forsvarsudgifter. (Billede: Reuters/Yves Herman)

Når Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, onsdag møder USA's præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus, har han nyheder med, som Stoltenberg håber vil gøre præsidenten tilfreds.

Donald Trump har flere gange opfordret Nato-landene til at øge deres bidrag til forsvarsalliancen, og under valgkampen i efteråret betegnede han Nato som forældet.

- Jeg ser fem til at møde præsident Trump og hans sikkerhedsrådgivere, siger Stoltenberg til nyhedsbureauet NTB tirsdag aften lokal tid i Washington.

- De to vigtigste temaer bliver en mere retfærdig bidragsfordeling i alliancen og Natos bidrag i kampen mod terror, tilføjer Stoltenberg.

Nato-chefen understreger, at han er enig med Trump i, at der er behov for at øge forsvarsbudgetterne.

- Jeg kommer til at fortælle ham, at der begynder at ske noget, siger han og tilføjer, at de andre Nato-lande er enige i, man er nødt til at investere mere i sikkerhed.

- Det er ikke noget, vi gør, fordi USA beder om det, men fordi alle medlemslande er enige i, at det skal være sådan, siger Jens Stoltenberg til NTB.

Han begrunder det med, at "vi desværre lever i en tid" præget af flere konflikter og usikkerhed.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, kom på et møde med sine kolleger i Nato i slutningen af marts med et klart budskab om, at alle Nato-medlemmer inden årets udgang kommer med en konkret plan for, hvordan de vil nå målsætningen om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvaret.

I 2016 brugte Danmark ifølge en Nato-opgørelse blot 1,14 procent af bnp på forsvar.

I det kommende forsvarsforlig sigter man imidlertid mod at give forsvaret "et substantielt løft".

USA er uden sammenligning den største bidragyder til Nato. Landet bruger cirka 3,3 procent af bnp på forsvar og står for knap 70 procent af forsvarsalliancens samlede budget.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspertens bud: Så meget tjener prins...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Republikansk medarbejder fyret:...
bt.dk
Mogens Palle afslører snedig plan:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx