04/04-14 14:07

Lidegaard: Rusland må tage verden alvorligtLidegaard: Rusland må tage verden alvorligt

Lige nu er der ikke meget partnerskab over EU's forhold til Rusland, siger udenrigsministeren før EU-møde.

storybild

Lige nu er der ikke meget partnerskab over EU's forhold til Rusland, siger udenrigsministeren før EU-møde. (Billede: Polfoto)

Det kommer til at tage tid at retablere EU's forhold til Rusland, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fredag på vej ind til et uformelt møde i Athen, hvor han og hans EU-ministerkolleger skal diskutere forholdet til Ukraine og Rusland.

Rusland anholder 25 ukrainere mistænkt for terrorplaner
Rusland anholder 25 ukrainere mistænkt for terrorplaner

- Lige nu er der ikke meget partnerskab over det, når vi er så uenige med Rusland, som vi er. Men jeg synes ikke, vi skal tabe perspektivet om, at det, der er vores gensidige interesse på sigt, det er jo at genetablere et strategisk partnerskab med Rusland.

- Så ja, her og nu er der ikke meget partnerskab over det. Men det må være målet, at vi kan komme dertil igen. Det kræver selvfølgelig også, at Rusland begynder at flytte sig lidt, siger udenrigsministeren.

Rusland lover: Vi snupper ikke mere af Ukraine
Rusland lover: Vi snupper ikke mere af Ukraine

Martin Lidegaard mener dog ikke, at der er grund til, at EU formelt skal skrotte den strategiske partnerskabsaftale, som EU indledte i 1994.

- Der er ingen grund til at rive nogle papirer i stykker. Der er rigeligt, der er revet i stykker.

- Hvad der er grund til er selvfølgelig at forlange af Rusland, at man begynder at tage alvorligt, at alle andre lande i verden synes, det er en rigtig dårlig idé, at de har besat Krim, siger Lidegaard.

Rusland: Alle militære anlæg på Krim er nu russiske
Rusland: Alle militære anlæg på Krim er nu russiske

Den danske minister mener, at EU lige nu har brug for at fokusere på det lidt længere perspektiv i forhold til både Ukraine og andre tidligere sovjetstater som Moldova og Georgien.

- Vi har jo handlet meget og er hoppet fra tue til tue i takt med, at konflikten er eskaleret.

- Nu er der brug for, at vi sætter os ned og siger: Hvad kunne vi egentlig godt tænke os, var målet om 5-10-20 år for de her lande. Sådan så vi også kan tage bestik af det, når vi fastlægger den kortsigtede indsats.

Lidegaard forventer ikke, at denne uges møde nærmer sig en egentlig ny beslutning om skærpede sanktioner over for Rusland.

Men han regner med, at EU-Kommissionen til udenrigsministrenes næste formelle møde den 14. april vil komme med et oplæg til den såkaldte fase tre, der kan omfatte bredere økonomiske sanktioner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx