Af - 28/08-14 19:33; Opdateret: 28/08-14 20:02

Tegn på udbrud: Lavaen ruller under islandsk vulkanTegn på udbrud: Lavaen ruller under islandsk vulkan

Isen omkring den islandske vulkan, der i disse dage truer med udbrud, er begyndt at smelte.

storybild

Islandske myndigheder har i de seneste uger øget sikkerheden omkring Bárdarbunga. Her er der sat advarselsskilte op. (Billede: Polfoto/AP)

I de seneste par uger har der været tegn på et kommende udbrud i en af Islands største vulkaner, Bardarbunga. Tusindvis af store og små jordskælv har således indikeret, at der er tryk på kedlen.

Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen
Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen

Nu er isen begyndt at smelte ovenover Bárdarbunga, der er Islands næsthøjeste bjerg. Der er adskillige sprækker i overfladen, og vandstanden i søen Grimsvötn omkring vulkanen er steget med 5-10 meter.

Det betyder, at magmaen - smeltemassen, der bliver til lava, når det forlader vulkanen - er i bevægelse i undergrunden.

- Man har fløjet hen over gletsjeren og lavet målinger med GPS-udstyr. Og de her data viser, at der er tale om 20 millioner kubikmeter magma, der har bevæget sig i det seneste døgn. Jo mere magma, der bevæger sig, jo større er chancen for et udbrud. Og det er det vi ser i øjeblikket, forklarer vulkanekspert Henning Andersen til mx.dk.

Tæt på udbrud? Island hæver trusselsniveau for stor vulkan
Tæt på udbrud? Island hæver trusselsniveau for stor vulkan

Han påpeger dog som tidligere, at vulkaner er ekstremt uforudsigelige selv med alverdens moderne udstyr. Men han vurderer, at sandsynligheden for et udbrud er steget siden han i sidste uge gav med en 50/50-vurdering.

- Jeg vil nok sige 60/40 i dag. Men hverken jeg eller forskerne i Island tør lægge hovedet på blokken. Det er lige så svært som at vurdere, i hvilket sekund et lyn vil slå ned, og præcis hvor fra skyen, det kommer.

- Vi kan ikke sige noget konkret på nuværende tidspunkt. Den kan gå af når som helst, siger han.

Men om udbruddet kommer i lige netop Bárdarbunga er ikke til at sige. En hel del magma bevæger sig i øjeblikket nordpå, hvorfor de islandske myndigheder har hævet trusselsniveauet for vulkanen Askja fra grøn til gul. Bárdarbunga er fortsat orange.

Just in case

Og lige præcis hvor det eventuelle udbrud finder sted, har indflydelse på, hvordan det kan påvirke os i Danmark. Asken fra udbruddet i Eyjafjallajökull i 2010 var meget fin, og det er ikke sikkert, at asken er det denne gang. I så fald falder den hurtigt til jorden igen, og så bliver flytrafikken i Europa ikke ramt.

Kraftigt jordskælv under islandsk vulkan: Frygt for udbrud stiger
Kraftigt jordskælv under islandsk vulkan: Frygt for udbrud stiger

Men ryger magmaen op gennem det tykke islag over Bárdarbunga, kan det resultere i en meget fin aske, som kan sprede sig hen over Europa. Og i øjeblikket buldrer og brager det stadig i undergrunden med jordskælv på fire og fem på richterskalaen, så risikoen er der.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Fire skiløbere frygtes døde i lavine
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx