Af Julie Laurs Bundgaard - 08/11-17 08:27

LISTE: Her er de hemmelig ord, besætningen på et fly IKKE vil have, du kenderLISTE: Her er de hemmelig ord, besætningen på et fly IKKE vil have, du kender

Flypersonalet har en række koder, som de bruger internt. Her får du et udpluk.

storybild

Foto: Iris

Hvis du har brugt tid i en flyvemaskine, har du måske bemærket, at flybesætningen nogle gange kommunikerer i koder. Til alle dem, der godt kunne tænke sig at vide, hvad der gemmer sig bag koderne, er der nu gode nyheder.

The Sun her nemlig lavet en liste over nogle af de koder, man kan risikere at overhøre om bord på et fly.

Der er dog en god grund til, at passagererne ikke altid ved, hvad de bizarre sætninger eller ord betyder.

»Flybesætningen taler i koder for at kunne holde ro og orden om bord på flyet. Vi er trænet i nødsituationer, og hvis passagerne begynder at gå i panik, kan vi miste kontrollen over en situation, hvilket kan ende ud i, at nogen kommer til skade eller måske ligefrem dør,« siger stewardessen Amanda Pleva til mediet.

Her er nogle af koderne, som du kan risikere at overhøre ombord på et fly.

Kode Adam (engelsk: Code Adam)

Denne kode bruger lufthavnspersonalet til at advare hinanden om, at et barn er forsvundet. Koden opstod, efter et barn ved navn Adam Walsh blev kidnappet i et stormagasin tilbage i 1981.

7500:

Overhører du piloten sige 7500, kan du godt være lidt nervøs. Koden betyder nemlig, at flyet er blevet kapret, eller at nogen har truet med at kapre flyet.

Papirarbejde i sidste øjeblik (engelsk: Last minute paperwork):

Hvis flybesætningen udveksler disse ord, næste gang du er ude at flyve, betyder det højst sandsynligt, at dit fly bliver forsinket. Ordene kan nemlig enten være kode for en ændring i flyveplanen, eller at man venter på, at lufthavnens vedligeholdelsespersonale får flyets logbog i orden.

Krydstjek (engelsk: Cross check)

Denne sætning betyder, at nødsliskerne, som sidder på dørene, er blevet deaktiveret. Hvis ikke sliskerne deaktiveres, puster de sig nemlig op, så snart dørene åbnes.

Udstyr (engelsk: Equipment)

Forvirrende nok er dette, hvad flybesætningen kalder et fly. Hvorfor de ikke bare kalder det et fly, findes der ikke rigtig nogen forklaring på.

Cropdusting:

Der findes ikke rigtigt nogen dansk oversættelse for denne kode, men den er simpelthen for god til at undlade. Cropdusting er nemlig slang for at slippe en vind, mens man går. Hvis en passager er ubehøvlet eller besværlig, er det ikke uhørt, at stewarden eller stewardessen om bord 'cropduster', når de går forbi dem.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Ny bekymring for Hareide: Endnu en...
bt.dk
Så du detaljen ved Pione Sistos...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx