19/07-17 09:40; Opdateret: 19/07-17 13:19

Frankrig skifter hærchef efter kritik af Macrons nedskæringFrankrig skifter hærchef efter kritik af Macrons nedskæring

Chefen for Frankrigs væbnede styrker, Pierre de Villiers, træder tilbage efter irettesættelse fra præsident.

storybild

Emmanuel Macron udveksler håndtryk med den øverstbefalende for Frankrigs væbnede styrker, general Pierre de Villiers. De Villiers meddelte onsdag, at han træder tilbage i protest mod nedskæringer i militæret. Scanpix/Philippe Wojazer/arkiv

Paris. Den øverstbefalende for Frankrigs væbnede styrker, Pierre de Villiers, er trådt tilbage. Det er sket efter irettesættelse fra præsident Emmanuel Macron.

Han erstattes ifølge militærkilder af general Francois Lecointre.

General Pierre de Villiers har de seneste dage vakt opsigt ved at modsætte sig nedskæringer i militærets budget. Nedskæringerne er blevet bebudet af Macron.

Den 61-årige general skriver i en erklæring, at han ikke længere føler, at hæren lever op til de krav, som "jeg finder nødvendige for at garantere beskyttelsen af Frankrig og den franske befolkning."

I sin første tale om forsvarspolitik sagde Macron meget klart, at han ikke ville tolerere offentlig kritik fra militæret.

Det skete, efter at de Villiers angiveligt havde sagt i et parlamentsudvalg, at han ikke ville lade sig "hundse rundt med af nedskæringer".

De Villiers siger, at han har indgivet sin afskedsbegæring, og at den er accepteret af Macron.

I en tale til militære ledere torsdag sagde Macron henvendt til de Villiers:

- Jeg er din chef. Jeg ved, hvordan man skal leve op til de løfter, som jeg har fremsat til befolkningen.

Macron appellerede samtidig til de militære ledere om at huske deres "pligtfølelse".

Den nye franske regering under Macron har lovet omfattende besparelser, og militæret er blevet anmodet om at undgå budgetoverskridelser. Det samlede budget er på 32,7 milliarder euro (omkring 243 milliarder kroner).

Der var ventet budgetoverskridelser i militæret på omkring 850 millioner euro (6,3 milliarder kroner).

I et radiointerview fredag sagde forsvarsminister Florence Parly, at Macron havde mindet "visse personer" om den kollektive disciplin, der er nødvendig.

- Alle må bidrage til de fælles bestræbelser på at få spændt livremmen ind, så Frankrig kan leve op til EU's regler for første gang i et årti.

I en kommentar, der blev bragt i den konservative avis Le Figaro fredag, skrev de Villiers, at "vores væbnede styrker har været under stort pres i adskillige år - med 30.000 soldater i operationelle roller dag og nat."

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Dansk skuespiller var alle vegne...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Kender du det? 'Der er folk på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx