01/02-16 19:39; Opdateret: 01/02-16 20:53

WHO: Den myggebårne zikavirus er en global trusselWHO: Den myggebårne zikavirus er en global trussel

Eksperter er enige om sandsynlig sammenhæng mellem zikasmitte og hjernedefekt hos nyfødte, siger WHO-chefen.

storybild

(Billede: Polfoto)

WHO erklærer zikavirus for en global trussel, skriver verdenssundhedsorganisationen på Twitter.

- Zikavirus og microcphali er en trussel på internationalt niveau, siger generalsekretæren for FN-organisationen, Margaret Chan, ifølge WHO på Twitter

- Derfor er der brug for en koordineret, international reaktion i forhold til at forstærke kontrollen med myg, udvikle diagnostiske test og udvikle vacciner, skriver hun yderligere i forbindelse med et pressemøde mandag aften i Genève.

WHO mødes for at diskutere eksplosiv zikavirus
WHO mødes for at diskutere eksplosiv zikavirus

Eksperter er enige om, at sammenhængen mellem smitte med zikavirus og hjernedefekt hos nyfødte er meget sandsynlig. Sammenhængen er imidlertid endnu ikke videnskabeligt bevist, siger WHO.

Zikavirus overføres med myggearten aedes. Virusset mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte.

Virusset blev første gang opdaget i Afrika for over 50 år siden. Senest har det spredt sig til Sydamerika og Latinamerika, specielt Brasilien. I takt med udbredelsen opstod også mistanken om, det kan give microcephali hos spædbørn.

Tre briter er smittet med den farlige zikavirus
Tre briter er smittet med den farlige zikavirus

Mandag fortalte Brasiliens sundhedsminister, Marcelo Castro, at spredningen af virusset er værre end først antaget.

- 80 procent af de inficerede udvikler ikke symptomer. Så situationen er mere alvorlig, end vi har kunnet forestille os, sagde han ifølge Reuters.

Brasilien, der skal afholde De Olympiske Lege til august, har allerede iværksat tiltag for at mindske spredningen af sygdommen og vil ifølge Reuters kræve, at alle tilfælde bliver vidererapporteret fra lokale myndigheder.

Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL
Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL

I Danmark fraråder Statens Serum Institut ikke rejser til Sydamerika, da virusset ikke regnes for at være farligt for andre end gravide. Instituttet råder dog gravide til at overveje at udskyde rejser til området, der ikke er nødvendige.

I alt er 26 lande og områder på listen over steder, hvor der er aktiv zikavirus, og hvor gravide ifølge Statens Serum Institut derfor bør overveje ikke at rejse til. Heriblandt Brasilien, Mexico og Guatemala.


LÆS OGSÅ: WHO frygter millioner af tilfælde af zikavirus

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunde spurgte efter krydderier i jysk...
bt.dk
Vestager uddeler milliardbøder for...
bt.dk
Bendtners store kærlighed på...
bt.dk
Michael Dyrby: Jeg kan ikke slippe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx