Af Ritzau - 13/09-16 10:11; Opdateret: 13/09-16 16:47

Tyrkiet har formelt anmodet USA om at anholde GülenTyrkiet har formelt anmodet USA om at anholde Gülen

Den tyrkiske regering har givet udtryk for, at USA gør for lidt for at få Gülen anholdt og udleveret.

storybild

Tyrkiet har adskillige gang bedt USA om at udlevere prædikanten Fethullah Gülen, og Tyrkiet har sendt en række dokumenter til Washington, som angiveligt skulle bevise, at han var stærkt involveret i kupforsøget den 15. juli. (Billede: Reuters/© Charles Mostoller / Reuters)

Tyrkiet har formelt anmodet USA om at anholde den muslimske prædikant Fethullah Gülen.

Han beskyldes af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet 15. juli, oplyser tv-stationen NTV ifølge Reuters.

- Justitsministeriet har anmodet de amerikanske myndigheder om at anholde prædikanten på baggrund af sigtelser om, at han "har beordret og styret kupforsøget", skriver Det Anatolske Nyhedsbureau.

- Det er første gang, at Tyrkiet formelt har anmodet amerikanerne om at anholde Gülen, som lever i selvvalgt eksil i Pennsylvania, skriver nyhedsbureauet.

Ankara har adskillige gange bedt USA om at udlevere Gülen. Tyrkiet har sendt en række dokumenter til Washington, som angiveligt skulle bevise, at han var stærkt involveret i kupforsøget.

I sidste måned udstedte en domstol i Istanbul en formel begæring om anholdelse af Gülen.

Præsident Barack Obama har tidligere tilkendegivet over for Tyrkiet, at USA ikke vil tøve med at anholde og dømme folk, der måtte være skyldige i kupforsøget mod Tyrkiets præsident.

Sagen har bidraget til voksende spændinger mellem Tyrkiet og USA, da den tyrkiske regering har givet udtryk for, at USA gør for lidt for at få Gülen anholdt og udleveret.

Omvendt har USA set med skepsis på den massive udrensning, som de tyrkiske myndigheder foretager i militæret, på universiteter og hos domstole.

Titusinder er blevet fjernet fra deres job, og mange tusinde er fortsat anholdt. De er mistænkt for at have taget del i det militære kupforsøg.

Gülen selv har kategorisk afvist alle anklager.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx