Af Ritzau - 13/11-16 11:09; Opdateret: 13/11-16 12:04

Hollande mindes på etårsdag de 130 ofre for Paris-angrebHollande mindes på etårsdag de 130 ofre for Paris-angreb

Mindeplade afsløres ved Stade de France for Manuel Dias, der blev et af mange ofre ved angrebene på Paris.

storybild

Frankrigs præsident, François Hollande, afslører en mindeplade foran restauranten La Belle Equippe, hvor nogle af de 130, der blev dræbt under et islamistisk angreb på Paris 13. november 2015, befandt sig. (Billede: Reuters/Philippe Wojazer)

Frankrigs præsident, François Hollande, deltog søndag formiddag i det første af flere arrangementer for at mindes årsdagen for den islamistiske massakre på 130 mennesker i Paris.

Det skete ved en ceremoni ved det franske nationalstadion, Stade de France. Her afslørede præsidenten en mindeplade for den 63-årige Manuel Dias.

Dias blev dræbt af en bombe foran stadion, mens det franske fodboldlandshold inde på grønsvære mødte de tyske verdensmestre.

Bomben ved Stade de France blev optakten til en uhyggelig aften, hvor islamister i centrum af Paris dræbte gæster på restauranter og barer og angreb spillestedet Bataclan.

Hollande og Paris' borgmester, Anne Hidalgo, fortsatte fra stadion ind til Paris' midte for at afsløre flere mindeplader på de steder, hvor islamister med koldt blod skød og dræbte i flæng på en travl fredag aften i den franske hovedstad.

Sidste stop på turen for præsidenten er koncerthuset Bataclan, hvor 90 mennesker blev dræbt af tre stærkt bevæbnede angribere under en rockkoncert.

Bataclan har været lukket og under ombygning siden 13. november sidste år. Men lørdag aften genåbnede rockstjernen Sting den nye koncertsal med en meget symbolsk optræden.

- Vi vil ikke glemme dem, sagde han publikum på fransk efter et minuts stilhed for ofrene.

- I aften har vi to opgaver at løse. For det første at huske de, som mistede livet ved angrebet, og så at fejre livet og musikken på dette historiske sted.

Mange tilhørere græd, da Sting spillede sit første nummer: "Fragile", hvor en tekstline lyder, "Nothing comes from violence and nothing will" - at vold aldrig fører til noget godt.

Men publikum blev løftet, da han sang "Message in a Bottle" med stroferne "I'll send an SOS to the World" og "Only Hope can keep us Alive".

Blandt publikum til den udsolgte koncert var snesevis, der overlevede massakren i Bataclan.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde bragede ind i køreskolen, da...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Tidligere DR-vært scorer nyt topjob
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx