12/07-15 14:39

Flere eurolande er klar til at afvise GrækenlandFlere eurolande er klar til at afvise Grækenland

Grexit truer. Mindst syv lande var lørdag aften klar til at sige nej til en ny græsk hjælpepakke.

storybild

(Billede: Thanassis Stavrakis)

Det var ikke kun problemer i den finske regeringskoalition og behov for mere tid til forhandlinger, der stod i vejen for, at de 19 eurolandes finansministre lørdag aften kunne enes om rammerne for en ny økonomisk hjælpepakke til Grækenland.

Og at dømme efter rapporter om mødets forløb lørdag, er der heller ikke meget grund til at tro, at det kan lykkes finansministrene at enes på deres genoptagne møde søndag.

EU-topmøde om Grækenland aflyst - kun eurolandene mødes
EU-topmøde om Grækenland aflyst - kun eurolandene mødes

Dermed synes mulighederne for mere tekniske forhandlinger på finansministerniveau at være næsten udtømt.

Det bliver nu op til stats- og regeringscheferne senere søndag at træffe den politiske beslutning om, hvorvidt man fortsat ønsker at arbejde mod et nyt hjælpeprogram.

Ifølge Ritzaus oplysninger var den græske finansminister, Euclid Tsakalotos, lørdag ud på aftenen klar til at acceptere en fælles udtalelse fra eurogruppens møde. Det kunne være et gennembrud i forhandlingerne.

Men mindst syv lande - Tyskland, Finland, Østrig, Belgien, Slovakiet, Letland og Spanien - sagde nej, oplyser kilder tæt på forhandlingerne. Også Estland og Litauen er kendt for at være skeptiske, og Luxembourg skal ligeledes have været hård i mælet.

Avis: Tyskland har femårig plan for græsk euro-exit
Avis: Tyskland har femårig plan for græsk euro-exit

De syv finansministre skal i en eller anden grad have givet udtryk for, at de ikke længere ser mulighed for at indgå en aftale, der kan sætte gang i de konkrete forhandlinger om at skrue en helt ny støtteordning sammen med 53,5 milliarder euro for de næste tre år.

Hvis ikke der holdes liv i dét forhandlingsspor, truer en snarlig græsk statsbankerot og afsked med euroen, hvis ikke det søndag aften lykkes eurolandenes ledere at enes om noget andet på deres topmøde.

De 19 eurolandes stats- og regeringschefer skal efter planen mødes i Bruxelles klokken 16, hvor de skal træffe deres beslutning baseret på indspark fra finansministrenes møde, der begyndte klokken 11.

Grækenlands parlament siger god for reformforslag
Grækenlands parlament siger god for reformforslag

Flere af finansministrene - blandt andre den slovakiske og den finske - gav forud for mødet udtryk for, at de ikke troede meget på, at det lykkes dem at blive enige i dag.

Det var oprindeligt meningen, at alle 28 EU-landes ledere skulle mødes i Bruxelles i aften klokken 18 efter mødet klokken 16 i den mere begrænsede kreds af 19 eurolandes ledere.

EU-præsident Donald Tusk besluttede søndag morgen helt at aflyse mødet for de 28 og siger på Twitter, at euroledernes møde må vare "indtil vi afslutter forhandlingerne om Grækenland".

En talsmand for Tusk forklarer aflysningen af EU-topmødet med, at eurotopmødet har brug for mere tid til deres forhandlinger.

Heftige protester ved Grækenlands parlament
Heftige protester ved Grækenlands parlament

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
23-årige Enna stillede et...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx