Af - 12/01-17 08:26; Opdateret: 16/01-17 17:03

Ny rapport: Ingrediens i Nutella kan give kræftNy rapport: Ingrediens i Nutella kan give kræft

Europæisk rapport advarer mod produkter med palmeolie. Nutella går i forsvar.

storybild

Nutella indeholder palmeolie, hvilket Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet i en rapport advarer imod. (Billede: Scanpix/Eric Gaillard)

Nutella er fast inventar ved morgenbordet i mange danske hjem - om ikke andet i weekenden, selv om vi godt ved, at det med sine 550 kalorier pr. 100 gram ikke er specielt godt for os.

Internettet går amok over stylist, der bruger Nutella til håret
Internettet går amok over stylist, der bruger Nutella til håret

Men det er ikke kun kalorierne, der bør bekymre. En rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) advarer således imod, at en ingrediens i det populære chokoladepålæg kan være kræftfremkaldende. Det skriver Reuters.

Nutella indeholder palmeolie, og det er det, der er synderen. EFSA konkluderer således, at palmeolie udgør en større trussel end andre vegetabilske olier, når det bliver bearbejdet ved temperaturer over 200 grader.

Det får nu Ferrero, det italienske firma, der producerer Nutella, til at gå til modangreb. Det sker i form af en reklamekampagne, der skal informere forbrugere om, at Nutella ikke er farligt.

TV: Vi har lavet din nye yndlingsdrink med vodka og Nutella - se her hvordan
TV: Vi har lavet din nye yndlingsdrink med vodka og Nutella - se her hvordan

Det er nemlig ikke en mulighed bare at udskifte palmeolien, der blandt andet bidrager til Nutellas tekstur og lange holdbarhed. Det ville eksempelvis ændre konsistensen, hvis man brugte solsikkeolie i stedet.

- Det vil være en dårligere kopi af det rigtige produkt, hvis man laver Nutella uden palmeolie. Det ville være et skridt bagud, siger indkøbsdirektør hos Nutella-producenten Ferrero, Vincenzo Tapella, til Reuters.

Der er også et økonomisk aspekt i det. Palmeolie - en kæmpe industri, der omsætter for 300 milliarder kroner årligt - er den billigste vegetabilske olie. Det koster omkring 5.600 kroner pr. ton, mens rapsolie eksempelvis står i omkring 6.500 kroner pr. ton. Ferrero bruger 185.000 ton palmeolie om året, så det løber hurtigt op.

TV: Sådan laver du himmelske bacon-stænger med Nutella
TV: Sådan laver du himmelske bacon-stænger med Nutella

EFSA har ikke magten til at forbyde ingredienser, men rapporten har alligevel fået konsekvenser. I supermarkedkæden Coop, der er Italiens største, har man blandt boykottet palmeolie i alle sine produkter, mens der i andre supermarkeder er blevet indført klistermærker med påskriften ‘Fri for palmeolie’.

De høje temperaturer, der ifølge rapporten kan gøre palmeolie kræftfremkaldende, bruges til at fjerne dets lugt og naturlige røde farve. Ferrero påstår imidlertid, at deres fremgangsmåde sikrer, at temperaturen forbliver lige under de faretruende 200 grader.

TV: Sådan laver du en overdådig Oreo-kage med Nutella
TV: Sådan laver du en overdådig Oreo-kage med Nutella

- Den palmeolie, Ferrero bruger, er sikker, fordi den kommer fra friskpressede frugter, og fordi det produceres ved kontrollerede temperaturer, siger Vincenzo Tapella i Ferreros nye reklamekampagne.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
Se BTs karakterer her: Brøndbys 10...
bt.dk
Sjælden tiger kom på glatis i dansk...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx