Af Ritzau - 23/07-16 22:19; Opdateret: 24/07-16 02:39

Tyrkiet opløser præsidentgarde efter kupforsøgTyrkiet opløser præsidentgarde efter kupforsøg

Den særlige garde, der skal passe på Tyrkiets præsident, tjener ikke længere et formål, siger premierminister.

storybild

Tyrkiets præsident Erdogan har opløst præsidentgarden, der ellers har til formål at beskytte ham. Det sker, fordi knap 300 medlemmer af garden er blevet anholdt for at være medskyldige i kupforsøget mod Erdogan tidligere på måneden. (Billede: Scanpix/Yasin Bulbul)

Tyrkiet vil opløse præsidentgarden, efter at næsten 300 af elitestyrkens medlemmer er blevet anholdt i kølvandet på det fejlslagne kupforsøg i sidste uge.

- Der vil ikke længere være en præsidentgarde. Der er intet formål med den eller behov for den, siger Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, til tyrkisk tv.

Præsidentgarden består af op mod 2500 soldater. I tiden efter kupforsøget, der blev indledt fredag 15. juli om aftenen, er mindst 283 medlemmer af garden blevet anholdt.

Præsident Erdogan har siden da beordret tusindvis af offentligt ansatte fjernet fra deres stillinger.

Dommere, politi- og militærfolk, lærere, rektorer og embedsfolk i ministerier har mistet deres arbejde, er blevet suspenderet fra tjeneste eller anholdt.

Lørdag anholdt tyrkisk politi også Hails Hanci, der angiveligt fungerer som en højre hånd for Erdogans ærkefjende, Fethullah Gülen, som af den tyrkiske regering bliver beskyldt for at stå bag kupforsøget.

De tætte bånd mellem Tyrkiet og både EU og Nato har været hårdt prøvet, siden kupforsøget mod præsident Erdogan slog fejl.

EU-ledere har advaret Tyrkiet om, at de aldrig bliver en del af EU, hvis landet gør alvor af trusler om at genindføre dødsstraf til kupmagerne. Utallige organisationer og politikere har desuden kritiseret Tyrkiets masseanholdelser og drastiske tiltag.

Italiens premierminister, Matteo Renzi, advarer tyrkerne.

- Et land, der sætter sine egne universitetsprofessorer og journalister i fængsel, fængsler sin egen fremtid, siger Renzi ifølge AFP.

Tyrkiets EU-minister, Omer Celik, insisterer dog på, at verdenslederne ikke forstår omfanget af truslen mod Tyrkiet.

- I kan selv komme og se, hvor galt det står til, siger Celik på et pressemøde lørdag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx